Iguman Sava: Nađeno rješenje za spas manastira Visoki Dečani

0

BEOGRAD – Iguman manastira Visoki Dečani Sava objavio je da je problem sa putem Dečani – Plav, koji je trebalo da ide kroz zaštićenu zonu manastira, konačno riješen jer će se međunarodni put graditi zaobilaznicom.

“Odlukom Saveta za nadgledanje zaštićenih zona usvojen je aranžman koji će zaštititi manastir od gradnje međunarodnog puta, koji će ići zaobilaznicom, a zauzvrat omogućiti rehabilitaciju postojećeg puta kroz zonu za lokalnu upotrebu. Time je obezbeđeno poštovanje zakona”, naveo je iguman Sava na “Tviteru”.

Kancelarija EU na Kosovu i Metohiji saopštila je da je Savjet za sprovođenje i nadgledanje zaštićenih zona na sastanku u Prištini usvojio aranžman o rehabilitaciji puteva na području opštine Dečani u saglasnosti sa relevantnim zakonom samoproglašenog Kosova o specijalnim zaštićenim zonama od 15. juna 2008. godine.

U saopštenju je navedeno da ovaj aranžman uključuje sinhroni razvoj međunarodnog obilaznog puta izvan specijalne zaštićene zone i lokalnog puta unutar te zone, prenosi “Sputnjik”.

Teške građevinske mašine su ranije u nekoliko navrata okruživale manastir Visoki Dečani – biser srpske i svjetske kulturne i hrišćanske baštine iz 14. vijeka, koji je pod zaštitom Uneska.

Zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila bila su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. vijeka i manastirskim objektima.

Radovi su prekidani intervencijom Kfora.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime