BIĆE PRVI POGLAVAR KOJI POČIVA NA OVOM MJESTU Patrijarh Irinej bi trebalo da bude sahranjen u centru Beograda

0

BEOGRAD – Njegova svetost patrijarh Irinej biće najvjerovatnije sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

Mjesto gdje će počivati zemni ostaci 45. poglavara u tronu Svetog Save je “ambulatorijum”, prostorija iza oltara kripte, saznaje Blic.

Patrijarh Irinej je prvi poglavar koji će biti sahranjen u ovom dijelu Hrama, koji je i kad je zamišljen davne još 1895. godine, bio predviđen za patrijarhe. U Patrijaršiji kažu da jedino što može uticati na promenu mjesta jeste patrijarhov testament.

– Ukoliko je Njegova svetost u testamentu ostavio posebno želju gdje da mu počivaju zemni ostaci – kaže sagovornik Blica.

Poglavar Srpske crkve Irinej preminuo je danas u 90 godini. Vijest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srijede i četvrtka.

Dio kripte u kom će biti sahranjen – ambulatorijum je prostor iza oltara i vrlo je rijedak u pravoslavnim hramovima. Svega nekoliko u svijetu pravoslavnih hramova ima ovaj prostor. Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku. Ima vrata kroz koja se ulazi, a ovaj prostor – u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej, ali i potonji srpski patrijarsi ukoliko ne budu imali posebna zaveštanja – okružuje oltar kripte.

Sama kripta hrama je namenjena grobnoj crkvi, a posvećena je svetom knezu Lazaru

Gradnja Hrama Svetog Save praktično je i privedena kraju baš u vrijeme patrijarha Irineja. Kamen od kojeg je započeta gradnja osveštan je davne 1939. godine vidi se u kripti. Sama kripta je namjenjena grobnoj crkvi, a posvećena je svetom knezu Lazaru.

Kriptu Hrama Svetog Save prate razne priče. Među njima i one da su se tokom Drugog svetskog rata u njoj skrivali Beograđani od bombardovanja i da im je bila sigurno utočište. Potom i da je njemačka vojska u njoj držala cisterne sa gorivom.

Kripta – dio u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej prostire se između temelja Hrama Svetog Save, i ima stubove kojima je najveća visina 6.20 metara. Dubina Hrama je oko sedam metara.

Gradnja Hrama Svetog Save praktično je i privedena kraju baš u vrijeme patrijarha Irineja

Završavanje kripte i njeno oslikavanje blagoslovio je počivši patrijarh Pavle 2001. godine.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime