Vakcinisanje protiv korone neće biti obavezno u Hrvatskoj

0

ZAGREB – Hrvatska je naručila 5,6 miliona vakcina protiv virusa korona od raznih proizvođača, a vakcinacija neće biti obavezna i biće besplatna, rekao je danas direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

On je rekao da će prioritet za primanje vakcine imati bolesne osobe, osobe u zdravstvu, te korisnici i zaposleni u domovima za starije.

“Nakon toga vakcina će biti ponuđena svim ostalim stanovnicima. Računamo da će 5,6 miliona doza biti dovoljno za sve koji će htjeti da prime vakcinu”, rekao je Capak na konferenciji za novinare u Zagrebu.

On je naveo da je Hrvatska potpisala ugovore o nabavci vakcine sa “Astra Zenekom”, “Fajzerom”, “Modernom”.

“‘Fajzer’ je najavio da će prva runda koja dođe kod nas sadržavati 125.000 doza. Ako to bude kvartalna isporuka, u prvom navratu ćemo moći da vakcinišemo 62.5000 ljudi. Ako bude mjesečna isporuka, onda ćemo moći 125.000”, rekao je Capak.

On je naveo da bi bilo dobro da što više ljudi primi vakcinu, jer to obezbjeđuje kolektivni imunitet.

“Vakcinisanjem neće početi era nenošenja maski. Jedno vrijeme ćemo koegzistirati sa maskama, iako smo vakcinisani ili preboljeli kovid 19”, rekao je Capak i dodao da će obaveza nošenja maski da se smanjuje kada počne da “pada” broj zaraženih.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime