Bez oštrijih mjera za praznike u Srpskoj

0

BANJALUKA – Mada je Institut za javno zdravlje RS preporučio da se uvedu strože epidemiološke mjere za praznike, Republički štab za vanredne situacije nije prihvatio ovaj prijedlog.

Direktor Instituta Branislav Zeljković izjavio je danas da je ova institucija, za predstojeće praznične dane, dostavila preporuke mjera koje su rigoroznije od postojećih, kako su to ranije bili i najavili.

– Republički štab je razmatrao mjere uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, ali i cjelokupnu situaciju u Srpskoj i donio odluku da se u ovom trenutku nastave postojeće mjere. Mi smo iskazali da postoji određena stabilizacija epidemiološke situacije, da nam je cilj da to zadržimo i da naravno insistiramo na visokom procentu poštovanju mjera kojih se građani moraju pridržavati. Samim tim i Republički štab se saglasio da je neophodno pojačati kontrolu primjene mjera i poštovanje mjera u široj populaciji- rekao je Zeljković na današnjoj koneferenciji za novinare, prenosi Srpskainfo.

Republički štab donio je juče odluku da se postojeće mjere zabrane u Srpskoj produže sve do 15. januara. Ta odluka uključuje zabranu javnih okupljanja za više od 50 ljudi, privatne proslave za više od deset ljudi, kao i muziku uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće. Ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 do 22 časa. Zabranjena je prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima u periodu od 22 do 6 časova.

Građani su obavezni da nose maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru i poštuju fizičku distancu.

Zeljković je poručio da mjere koje su produžene do 15. januara mogu da budu izmijenjene, u skladu sa kretanjem epidemiološke situacije.

– Institut će svakodnevno da vrši nadzor nad situacijom i o tome obavještava Republički štab i Ministarstvo zdravlja RS. U slučaju da dođe do pogoršanja u određenim segmentima, moraće se razmišljati o rigoroznijim mjerama- zaključio je on.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime