Dodik: Srbi u RS doživljavaju Sretenje kao svoj nacionalni i državni praznik

0

BEOGRAD – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da Sretenje – Dan državnosti Srbije, Srbi u Republici Srpskoj doživljavaju kao svoj nacionalni i državni praznik.

“Sretenje je važno zato što je vezano za dva istorijska datuma za Srbe, a to je 1804. i 1835. godina, prva kad je podignut ustanak, a druga kada je Srbija toga vremena dobila najdemokratskiji ustav koji je čak po svojim slobodnim interpretacijama ili liberalnim rješenjima bio izvan onoga što je tadašnja Evropa bila”, rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da Srbija danas ima upečatljiv period razvoja zahvaljujući naporima koje ulaže rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

“Možemo da primijetimo da je svake godine kada obilježavamo ovaj praznik, napredak nesumnjiv na ekonomskom, infrastrukturnom i socijalnom planu. To je ona Srbija koja napredak zaslužuje, koja je dugo čekala, tavorila pod komunizmom, koja se nije snalazila na najbolji način u vrijeme raspada bivše Jugoslavije”, rekao je Dodik.

On je ukazao da danas Srbija ima jasan put i da je putokaz i lider u mnogim oblastima u regionu, a ponekim i u svijetu “kao što je to priča o borbi protiv pandemije”.

Dodik je izrazio zahvalnost i čestitao svim građanima Srbije i svim Srbima današnji Dan državnosti.

“Veoma je značajno da se Srbija vratila svojoj državnosti, da je iživjela iluzija bivših Jugoslavija, koje su bile uperene ka tome da se sruši srpski državni i nacionalni identitet. Srbija danas bez oklijevanja čini sve da bude izgrađena, demokratska, jaka i stabilna zajednica”, poručio je Dodik.

U Srbiji će danas polaganjem vijenaca, svečanom državnom ceremonijom u Orašcu, te dodjelom ordena u Beogradu biti obilježen Dan državnosti, u znak sjećanja na dva važna događaja iz istorije Srbije, koja su se desila na Sretenje, 15. februara – Prvi srpski ustanak koji je izbio 1804. godine i proglašenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime