Vučić: Tu smo da pomognemo Srbima u Hrvatskoj, bez pritisaka

0

ZAGREB – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da nikada ni na koji način nije vršio pritisak na Srbe u Hrvatskoj, ali da je uvijek tu da pomogne kada se dogodi bilo šta što im predstavlja problem.

Na pitanje u intervjuu za RTL kako gleda na to što je potpredsjednik hrvatske vlade Boris Milošević bio na obilježavanju Oluje, a nakon toga u Vukovaru i da li je to otklon od njegovog uticaja, Vučić je rekao da su predstavnici Srba uvek imali samostalni pristup, te da su oni dio hrvatske vlade i da djeluju u ime hrvatske vlade.

“Nikada ni na koji način, niti sam vršio pritisak na njih, niti me to zanima. Mene zanima da pomognem srpskom narodu koliko mogu. I kada se dogodi bilo šta što im predstavlja problem – mi smo tu”, istakao je Vučić.

Dodao je da je da je spreman da pomogne u ekonomskom smislu, u vidu slanja građevinskog materijala i svega drugog što je potrebno.

Upitan da li mu smeta to što predstavnik Srba ide na proslavu Oluje, Vučić je kazao da ne može da se izjašnjava o tome, ali da to ne bi učinio da je na njihovom mjestu iz više razloga.

“Ali ja nisam u njihovim cipelama. I zato poštujem to što oni donose svoje odluke samostalno. Oni svog srpskog roda ne mogu se odreći, kao ni svoje hrvatske države. I oni biraju šta će raditi. Biraju šta će raditi i zbog sebe, svojih porodica i svoje budućnosti, ali i zbog budućnosti pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj”, istakao je Vučić.

Na pitanje šta očekuje od novoizabanog patrijarha SPC Porfirija, Vučić je rekao da dugo poznaje novog patrijarha, te da je reč o čovjeku koji je odan Crkvi, Srbiji i srpstvu svakako, kao i pravoslavnoj vjeri i hiršćanstvu u cjelini.

“Reč je i o jednom veoma racionalnom umu, izuzetno obrazovanom coveku. Verujem da će i u tom smislu dodatno produbiti i saradnju i približiti i naše Crkve i narode”, dodao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime