Balašević je zadužio cijeli region, generacije će pamtiti njegov talenat i životnu filozofiju

0

NOVI SAD – Đorđe Balašević, čuveni kantautor, nas je napustio.

Prije četiri dana primljen je u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu nakon što je otkriveno da je pozitivan na korona virus, a stanje mu se juče popodne dodatno pogoršalo usljed ranijih hroničnih zdravstvenih problema.

Višesatni napori ljekara nisu urodili plodom i Balašević je preminuo tri mjeseca prije svog 68. rođendana.

Cijeli region je u žalosti zbog velikog gubitka. Đorđe Balašević je bio veliki umjetnik, čija će dijela živjeti mnogo nakon njegove smrti, dok je njegovu životnu filozofiju dijelilo mnogo ljudi u našoj zemlji i državama u okruženju.

– Još mislim da je ovo jedan prostor koji je izdeljen civilizacijski, verski, iscepkan i razdeljen, ali u sportu, muzici, umjetnosti – to je prostor koji je kompatibilan. Ipak je sve otvoreno od Novog Sada preko Slavonije i Podravine do Maribora, sve to je izmešano. Ono što se desilo u međuvremenu usporilo je moju teoriju da su svi mogli lijepo da žive zajedno i odvojeno, da budu posebne države, svaka za sebe, ali bez barikada, jaraka sa piranama i krokodilima, bodljikave žice – kazao je Balašević jednom prilikom za Politiku.

Đorđe je otvoreno pričao o periodima života kada nije živio onako kako je želio, prenosi Blic.

– U jednom trenutku smo Olja i ja ostali bez kinte, nisam mogao da nastupam. Olja se zaposlila u gimnaziji kao profesor i tamo je i danas omiljena. Imali smo fazu kad je ona sa tom svojom platom od osam maraka izdržavala sve nas, a kroz prozor smo prodavali i knjige koje smo sami štampali. Za tu jednu stotku Olja je trčala na pijacu da kupi banane, ćurku. Neki nam ne bi vjerovali, ali nismo uvijek imali novca. Kuća u kojoj živimo nije ovako izgledala kad smo se uselili, a željeli smo da je promenimo od podruma do tavana, a da se opet ništa ne promijeni, što je mnogo gori posao nego sazidati novu. Tako da je ta posvećenost i to što smo bili okrenuti jedni drugima bio jedini način da se sačuva porodica. Ali, sve je to lutrija, treba naći svoju polovinu negdje u svijetu – rekao je svojevremeno za “Gloriju” o teškom životnom periodu i supruzi Oliveri.

Svoju karijeru Đole otpočeo je prije skoro četiri decenije u srednjoškolskom bendu “Žetva” s kojim je snimio prvi singl “U razdeljak te ljubim”. Iako mu pjesma nije bila posebno draga, upravo ona ga je i proslavila. Svoj put nastavlja u grupi “Rani mraz”. Iza sebe ima mnoštvo pjesama koje su posvećene njegovoj muzi, Olji Balašević, a svoje riječi pretočio je i na papir, pa tako može da se pohvali i sa pet književnih djela.

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama, koje godinama ne gube na popularnosti, su “Ringišpil” (“Daj okreni taj ringišpil u mojoj glavi, to ne zna niko, samo ti, bez tebe drveni konjići tužno stoje…), “Lepa protina kći” (“Još sam bio sasvim mlad, neke barske ptice sam lovio tad…”), “Devojka sa čardaš nogama” (“K'o srna me je gledala, žalosnom pesmom sluđena, čije si, pile, pirgavo…”), kao i “Dođoška”, “Divlji bedem”, “Živeti slobodno”, “Kad odem” i druge.

Đoletova kćerka Jelena Beba Balašević podijelila je prije dva mjeseca sa svima situaciju sa ocem.

– Zovem Đoleta da vidim šta radi i počnem razgovor sa: “Kako si”. “Koronulo prilično”. Da, kralj riječi me je opet zasmijao, ali i zabrinuo u isto vrijeme. Na sreću, nije pozitivan na koronu, samo je pozitivan na život. U ovom suludom vremenu gleda kako da nas nasmije. Koronuo je, dakle, već od zatvaranja, neizvjesnosti, loših vijesti svaki dan, brige – otkrila je tada na društvenim mrežama, dok je poznato da je Đole na kraju, malo pred smrt, bio zaražen pomenutim virusom.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime