RS pooštrila mjere: Zatvaraju se teretane i fitnes centri, zabranjena muzika uživo

0

BANJALUKA – Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, nakon sjednice Republičkog štaba kazao je da je evidentno pogoršanje epidemiološke situacije, te da je na današnjoj sjednici donesen zaključak da se mjere pooštre na sedam dana, prenose “Nezavisne”.

Podsjetio je da 22. februara situacija bila slična kao ona u oktobru prošle godine.

“U toku sedam dana situacija se pogoršala, broj lica u bolnicama je porastao za sedam dana za 100 lica”, kazao je Šeranić i dodao da je neophodno uvođenje drugačijih mjera.

“Sada su neophodne drugačije mjere, 22. februara smo relaksirali mjere, za razliku od tada danas pooštravamo mjere”, kazao je Šeranić i pojasnio da se nove mjere odnose na narednih sedam dana.

Dodao je da su donijeli zaključak o zabrani muzike u ugostiteljskim objektima. Šeranić je kazao da je maksimalan broj lica u ugostiteljskim objektima, bez obzira na kapacitet, 50.

“Suspendovana su sportska takmičenja dvoranskog tipa za mlađe uzraste, te rekreativne aktivnosti. Traži se od svih javnih ustanova da pređu na rad od kuće. Ovo su prevashodno mjere koje se odnose na zajednicu”, kazao je Šeranić.

Dodao je da je obustavljen rad fitnes klubova i teretana.

“Ovo je važno sa aspekta zdravstvene zaštite”, naveo je Šeranić.

On je dodao da rast broja zaraženih usložnjava proces vakcinacije, te da je fokus je se zaštite zdravstveni radnici. On je naveo da sutra počinje revakcinacija medicinskih radnika na kovid odjeljenjima.

“Imamo najave od proizvođača vakcina da bismo trebali sedmično dobiti određene količine vakcine”, naveo je Šeranić.

Pozvao je pojedince, preduzetnike da se pridržavaju uputstava koje su na snazi.

Kada govorimo o posebnim opštinama i gradovima, Šeranić je dodao da je vidljivo da Banjaluka prednjači u broju oboljelih.

“Pozivam građane da ukoliko odlaze u opštine gdje je situacija pogoršana da koriste zaštitnu opemu”, kazao je Šeranić.

Naveo je da se nadaju da će već od sljedeće sedmice imati mogućnost da odrede o kojem soju virusa korona se radi.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zadravstvo RS, ponovio je da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj pogoršana. zabrinjavajuće da osobe od 30 do 49 godina, koje imaju najviše kretanja i kontakata

Naglasio je da su maske obavezne u zatvorenom prostoru, a vani je poželjno da se nose ako se ne može ostvariti distanca sa drugim licima.

“Ove epidemiološke mjere su najbolje u borbi i protiv drugih sojeva, kao što je britanski soj. Paralelno sa ovim mjerama nastavljamo sa procesom vakcinacije, potrebni su nam i dodatni kapaciteti za imunizaciju”, rekao je Zeljković.

Kazao je da u narednim danima očekuju dodatan rast broja oboljelih.

“Imamo povećan broj hospitalizovanih lica, posebno onih mlađih. Apelujemo na građane da shvate situaciju ozbiljno. Kada govorimo o epidemiološkim mjerama u školama svaka opština vrši svoje procjene o stanju u školama. U zavisnosti od situacije, od škole do škole zavisiće da li će ta škola preći na online nastavu”, pojasnio je Zeljković.

Zeljković je rekao da građani prilikom boravka u ugostiteljskom objektu moraju  nositi maska, osim u slučaju konzumacije hrane i pića.

“Tokom konzumacije hrane i pića imate manju mogućnost razgovora te i manju šansu da se virus širi”, objasnio je Zeljković.

On je naglasio da je propisano koliko u jednom objektu, na osnovu njegove veličin,e može da bude postavljeno stolova i koliko osoba može da sjedi za jednim stolom.

Milica Matijević, glavni republički zdravstveni inspektor, kazala je da je izvršena revizija Inspektorata da bi se radio pojačan nadzor nad poštivanja mjera.

“Izrekli smo kazne od 79.000 KM, a do sada smo izvršili više od 40.000 inspekcijskih nadzora”, navela je Matijević.

Ona je dodala da se poseban akcenat stavlja na rad ugostiteljskih objekata, te da maske moraju nositi i zaposlenici i gosti.

Šeranić je na pitanje novinara rekao da će Vlada RS biti na usluzi svima koji plaćaju doprinose, a bili su zakinuti zbog mjera koje su im otežale rad.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime