Trudnica (32) preminula od korone: Uspjeli da je porode, ali se nije izborila sa teškom upalom pluća

0

VARAŽDIN – Mlada porodilja preminula je noćas u bolnici u Varaždinu, a direktor bolnice Nenad Kudelić kaže da je situacija u toj ustanovi i dalje teška.

Kudelić je poručio za HRT da u Varaždinskoj bolnici ne mogu reći da se krivulja prelomila i da se već tri nedjelje broj novootkrivenih zaraženih kreće blizu 150 i da je pritisak na bolnički sistem velik.

– Za razliku od prethodnog talasa kada smo bili među prvima u Hrvatskoj, u ovom talasu kasnimo 10-ak dana za ostatkom Hrvatske. Tokom aprila u bolničkom sistemu bilježimo linearni porast hospitalizacije bolesnika. Zadnjih 5-6 dana brojka se ustalila na 170-180, što je manje nego u prethodnom talasu, ali kliničke slike su puno teže – rekao je i dodao kako je u prethodnom talasu bilo manje ljudi na respiratoru.

Preminula trudnica, uspjeli su da je porode

Poručio je i kako je tokom noći preminula trudnica od 32 godine koju su uspjeli da porode.

Preminula je zbog komplikacija, odnosno teške upale pluća.

– Prosječna životna dob onih koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja spustila se za 10-15 godina – rekao je Kudelić i dodao da je razlog verovatno trojak – prvi je što je veliki broj starijih osoba preminuo, drugi je vakcinisanost tog dijela populacije, a treći je drugi soj virusa koji izazova teže kliničke slike i kod mlađih osoba.

On je poručio da se u prethodnom talasu ljudima pogoršavali nakon 10 do 15 dana, a u ovom talasu je taj period kraći. Pacijenti već nakon 5-6 dana završe u bolnici s naglim pogoršanjem.

U bolnici, tvrdi Kudelić, imaju dovoljno respiratora.

– U jednom trenutku ukupan broj na respiratoru iznosio je blizu 40. Tada smo se obratili ministru zdravlja koji je odmah reagovao i osigurao nam sedam dodatnih respiratora – rekao je Kudelić.

Dodao je i kako zasad uspjevaju da pokriju sve potrebe, i da trenutno funkcionišu na 3-4 Kovid-19 intenzivne jedinice, u zavisnosti od broja.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime