Upis u srednje škole od ponedjeljka

0

BANJALUKA – Upis učenika u prve razrede srednje škole u Srpskoj počinje od ponedeljka, a prema planu predviđen je prijem 10.953 svršena osnovca.

Kako navodi Srpskainfo, učenici koji imaju više od 60 bodova, dokumenta za upis u srednje četvorogodišnje škole mogu predati 14. i 15. juna, dok će za đake koji imaju manje bodova prijem dokumenata u srednjim četvorogodišnjim i trogodišnjim školama trajati od 21. do 23. juna.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete RS, za četvorogodišnja zanimanja planiran je upis 8.251 učenika, a 2.702 učenika u zanimanja trećeg stepena.

U idućoj školskoj godini malim maturantima je na raspolaganju ukupno 106 zanimanja, među kojima i osam novih.

U struci građevinarstvo i geodezija uvedena su dva nova trogodišnja zanimanja – fasader i moler, a u struci mašinstvo i obrada metala trogodišnja zanimanja operater savremenim tehnologijama i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike.

Među četvorogodišnjim zanimanjima, u struci elektrotehnika novina je smjer tehničar multimedija, u ekonomiji i trgovini – carinski tehničar, dok su u poljoprivredi i preradi hrane uvedena zanimanja agrotehničar i agroproizvođač.

– Školovanje za agrotehničara traje četiri godine, a učenik će biti sposoban da sam organizuje svoju proizvodnju na vlastitom imanju ili da radi u zadruzi – pojasnila je profesorka banjalučke Poljoprivredne škole, Zorica Vuković.

Đaci koji su još neodlučni, spisak svih škola i smjerova u Srpskoj mogu pogledati na zvaničnoj aplikaciji “Vodič kroz zanimanja”.

(Teskt i foto: Srpskainfo.com)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime