Sit gladnom ne vjeruje

0

BANJALUKA – Sve je stalo, samo cijene rastu!

Ovako bi se, otprilike, mogla opisati situacija u Srpskoj, gdje su povećanja plata prilično rijetka i sramežljiva, dok poskupljenja postaju sve smjelija i očiglednija.

A u posljednje vreme skaču cijene svega, i to gotovo svakodnevno, da i one najveće štediše teško mogu da uprate svako poskupljenje. Međutim, ono što ne možemo da ne upratimo jeste da, za iste pare, iz svake sljedeće kupovine u cegeru donosimo sve manje namirnica, i to onih osnovnih, životnih…

To najviše sekira običnog čovjeka, jer jesti se mora, a šta i koliko zavisi upravo od iznosa poskupljenja, s obzirom na to da su nam novčanici uvijek isto puni, tačnije prazni.

Nažalost, ne rastu samo cijene hrane, nego i svih drugih roba bez kojih, takođe, teško da možemo, te goriva, čija poskupljenja naviše guraju cijene ostalih proizvoda. I to ide lančano, pa ko dokle izdrži.

Zbog poskupljenja i ostalih poremećaja u našem društvu mnogi  građani su gurali dokle su mogli, pa su otišli tamo gdje bar neće morati da vagaju koliko će hrane da kupe. Ove prostore napustili su razočarani, jer u svojoj državi nisu mogli da ostvare život dostojan čovjeka.

A, kako da bude zadovoljan neko ko stalno mora da se dvoumi hoće li kupiti litar ili dva ulja, kilogram ili par stotina grama mesa, fišek voća ili koju voćku.

Pa na to sve, brine što djeca ne mogu da mu se zaposle, što, i kad nađu neki posao, jedva mogu da prežive, što svaki pokušaj boljeg života mora da se „podmaže“… Što je godinama sve u znaku nekih jeftinih političkih prepucavanja i kupljenja političkih poena, dok se o ekonomskom napretku i poboljšanju životnog standarda građana malo ko brine.

Zato ne treba da čudi što konstantno raste broj nezadovoljnih, koji samo čekaju priliku da dignu sidro odavde.

Oni koji nam kroje sudbinu, a koje, logično, ne muče pomenute brige, bez imalo neprijatnosti pozivaju na ostanak, misleći, valjda, da svi živimo kao bubreg u loju.

Ništa novo, jer sit gladnom nikada vjerovao nije.

(Autor: Maja Radoja, Srpskainfo)

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime