Predložene izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u

0

SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac uputio je Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje /UO UIO/ BiH inicijativu za pokretanje postupka izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost u cilju poboljšanja uslova poslovanja i stimulisanja investicija u slobodne zone.

Inicijativa je upućena na osnovu zahtjeva Vlade Republike Srpske koja je Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložila da pokrene ovu proceduru kod UO UIO BiH, kako bi se stvorili uslovi za oslobađanje od plaćanja poreza na dodatnu vrijednost komunalnih djelatnosti /električna energija, voda, gas i zbrinjavanje otpada/, neophodnih za finalnu proizvodnju robe privrednih subjekata koji se bave proizvodnim djelatnostima u slobodnim zonama.

“U potpunosti pozdravljamo i podržavamo ovu inicijativu Vlade Republike Srpske, cijeneći da bi izmjene i dopune Pravilnika doprinijele povećanju direktnih stranih ulaganja, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju devizne zarade i podsticanju ekonomskog rasta. Istovremeno, inicijativa je važna i zbog toga što bismo postojeće i buduće slobodne zone u Republici Srpskoj i Federaciji BiH doveli u ravnopravan položaj sa slobodnim zonama u regionu, nudeći jednake olakšice stranim investitorima, što je i cilj uspostavljanja slobodnih zona”, poručio je Košarac.

On je izrazio očekivanje da će UO UIO BiH pozitivno odgovoriti na zahtjev za pokretanje postupka izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, te napomenuo da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa biti na raspolaganju svim učesnicima u ovom postupku za odgovarajuću pomoć u okviru svojih ustavnih nadležnosti, saopšeno je iz resornog ministarstva.

“Iskustva iz regiona nam govore da je jedna od vodećih povlastica koja opredjeljuje investitore na ulaganja u slobodnoj zoni oslobađanje plaćanja PDV-a na energente u slobodnoj zoni, poput struje, gasa i slično. To u BiH danas nije slučaj, te smatram da je potrebno promijeniti postojeću praksu da bismo poboljšali uslove poslovanja i stimulisali investicije u slobodne zone”, naglasio je Košarac.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime