Hrvati prihvatili poziv Srba; Predstavnici dva naroda žele raspravu o budućnosti BiH

0

BANJALUKA – Budućnost Bosne i Hercegovine po svemu sudeći trenutno zanima samo srpske i hrvatske političke predstavnike, dok bošnjačke ta tema za sada ne interesuje, navodi portal “Srpskainfo”.

Zaključak je ovo koji se može izvesti iz dosadašnje priče koju je pokrenula vlast u Srpskoj najavom da će otvoriti dijalog sa Federacijom BiH o budućnosti ove zemlje.

Bošnjački političari su ovaj prijedlog odmah odbili, a iz SDA su poručili da se o tome može razgovarati samo u Parlamentu BiH.

S druge strane, dio hrvatskih političara se ne protivi ovoj ideji već je podržavaju. Tako je predsjednik Federacije BiH iz HDZ, Marinko Čavara, ovih dana javno podržao ideju vlasti Srpske i rekao da će se odazvati navedenom razgovoru.

– Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor. Za sada, Bošnjaci odbijaju i svaki pokušaj sa njima osuđen je na neuspjeh. Mislim da je jasno da je razgovor, u ovom formatu, naroda i entiteta neophodan bez obzira što neki osuđuju taj postupak, ja ga smatram dobronamjernim – rekao je Čavara.

On je još dodao da ga stav SDA ne obavezuje, i da razgovor o budućnosti BiH vidi kao dobru namjeru iz Republike Srpske i nasušnu potrebu Hrvata, koje Bošnjaci sve više majorizuju.

Da li bošnjački političari svojim eksplicitnim odbijanjem bilo kakvog razgovora sa srpskim i hrvatskim predstavnicima o budućnosti BiH, ustvari time produbljuju krizu u njoj i osuđuju je na nefunkcionalnost i dalje blokade? Ili ovim odbijanjem ustvari priželjkuju strani intervencionizam za koji se nadaju da će biti po njihovoj mjeri?

Delegat SNSD u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dušanka Majkić, ističe da onda kada u jednoj zemlji nema spremnosti da se razgovara o bilo čemu svima može biti jasno u kakvom je stanju ta zemlja.

– Ne postoji ni jedna zemlja koju znamo, a da se njene političke strukture ne sastaju i ne dogovaraju o najvažnijim pitanjima. Srpski političari odavno pokušavaju da otvore razgovor kako bi se odnosi u BiH doveli na neki normalan nivo. To znači da pokrenemo razgovore o temama o kojima je moguće postići saglasnost, ali i o onima o kojima se nikada nije razgovaralo – ističe Majkićeva za Srpskainfo.

Ona dodaje da nema spremnosti kod bošnjačkih političara da se pokrene bilo kakav dijalog.

Majkićeva ističe da to nije slučajno. Ona podsjeća da su u prošlosti raznim intervencijama visokih predstavnika mnoge stvari rješavane u korist bošnjačkih političara.

– Pokretanje pregovora znači da postoji mogućnost za drugačiji ishod čega se bošnjački političari plaše. Kada više ne bude stranaca bošnjački političari neće imati drugi izbor već da sjednu i razgovaraju – zaključuje Majkićeva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime