Most na Savi biće gotov u maju, ali će se na prelazak u Hrvatsku sačekati

0

GRADIŠKA – Most na Savi kod Gradiške treba da bude završen do kraja maja naredne godine, nakon čega će putnici i vozači šlepera konačno jednostavnije i brže da prelaze granicu.

U avgustu ove godine se već očekuje spajanje čelične konstrukcije sa hrvatskom stranom, a potpisan je i ugovor o gradnji saobraćajnice od 4,5 kilometra na teritoriji Hrvatske.

Ministar transporta i komunkacija BiH Vojin Mitrović i ministar prometa Hrvatske Oleg Butković neki dan su posjetili gradilište na Savi nakon čega su ocijenili da su zadovoljni dimanikom radova.

Poručili su da most neće biti baš odmah u funkciji jer je potrebno prvo da bude završena saobraćajnica na hrvatskoj strani.

Posao je dobila firma iz RS, „Integral inženjering“, koji ima rok od dvije godine za završetak poslova. Ministar Mitrović vjeruje da će ti radovi biti okončani i prije, imajući u vidu važnost projekta.

Veoma važna činjenica je i to da je dogovoreno da se pravi zajednički granični prelaz BiH i Hrvatske čime bi bili smanjeni i troškovi gradnje objema stranama, a i građanima bi bilo mnogo jednostavnije da putuju.

– Kada most bude završen, to će uveliko olakšati život stanovništvu i približiti ga Evropi. To je koridor koji će u skorijoj budućnosti takođe povezati Mađarsku sa Jadranskim morem, što je perspektiva evropskog značaja – ocijenio je Johan Satler, šef delegacije EU u BiH.

Podsjećamo, u oktobru 2019. godine ozvaničen je početak gradnje mosta. Izvođači radova su „Integral inženjenring“ iz Laktaša, „Đuro Đaković montaža“ i „Zagreb montaža“.

Most će biti dug 426, a širok 22,6 metara. Njegova težina iznosiće 4.650 tona. Biće izgrađen od čelične konstrukcije, imaće četiti vozne trake, po dvije u svakom smjeru. Svaka strana finansira svoj prilaz, a most se plaća po pola.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime