Hakeri traže 70 miliona dolara za podatke

0

VAŠINGTON – Hakeri za koje se sumnja da su izvršili veliki napad zlonamjernim softverom na više stotina kompanija širom svijeta zatražili su kasno sinoć 70 miliona dolara za otključavanje pristupa podacima, navodi se u poruci na takozvanom “mračnom internetu”.

Zahtjev je objavljen na veb sajtu koji obično koristi kriminalna banda “REvil”, koja se dovodi u vezu sa Rusijom i spada među naopasnije tehnološke kriminalne organizacije.

Ova banda ima kompleksnu strukturu sa brojnim saradnicima, zbog čega je teško utvrditi ko govori u ime hakera, ali Alan Liska iz firme za tehnološku bezbjednost “Rikordid fjučer” kaže da je poruka “skoro sigurno” stigla iz kruga glavnih ljudi “REvila”.

Grupa nije odgovorila na pokušaj Rojtersa da dobije komentar.

Napad koji je izvršen u petak spada među najdramatičnije u seriji sve većih hakerskih udara u posljednje vrijeme.

Kriminalci su se probili u sistem kompanije za informatičke tehnologije “Kaseja” iz Majamija, a potom i do njenih klijenata. Uslijedila je lančana reakcija, pa su ubrzo paralizovani kompjuteri stotina kompanija širom svijeta.

Stručnjaci za kompjutersku bezbjednost brzo su saopštili da iza akcije stoji “REvil”, a grupa je to potom i sama potvrdila.

Liska je rekao da smatra da su hakeri ovog puta zagrizli prevelik zalogaj i da je situacija i njima izmakla kontroli.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime