Za samo tri dana iz saobraćaja isključena 964 VOZAČA ZBOG ALKOHOLA

0

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/ u okviru pojačane kontrole učesnika u saobraćaju zbog prisustva alkohola u organizmu iz saobraćaja su isljučili 964 vozača, a zbog prisustva više od 1,5 promila alkohola u krvi 118 vozača lišeno je slobode do otrežnjenja.

U akciji, koja je organizovana 15, 16. i 17. jula, kontrolisano je 19.240 učesnika u saobraćaju, a prekršaj je počinilo njih 6.494, saopšteno je danas iz MUP-a Republike Srpske.

Zbog utvrđenog prisustva droge ili psihoaktivnih supstanci u organizmu i odbijanja da se podvrgnu ispitivanju, sankcionisano je 40 vozača, a kontrolisana su sva eventualna kršenja zakonskih odredbi, po principu nulte tolerancije.

Od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednost saobraćaja, policijski službenici su privremeno oduzeli osam vozila.

Na području Policijske uprave Bijeljina oduzeta je poluautomatska puška i 50 kilograma duvana u rifuzi, a na području Policijske uprave Foča od vozača je oduzeto dva grama spida i 1,5 gram marihuane.

MUP akciju sprovodi u okviru kampanje “Vozi oprezno – putuj bezbjedno”, čiji je cilj smanjenje broja poginulih u mjesecu julu i avgustu.

U periodu januar – juni u Republici Srpskoj dogodila se 4.681 saobraćajna nezgoda, što je više za 16 odsto nego u istom periodu 2020. godine.

U saobraćajnim nezgodama poginulo je 36 lica – više za lice u odnosu na uporedni period, teže je povrijeđeno 206 lica što je manje za 5,1 odsto, dok je lakše povrijeđeno 1.111 lica, odnosno više za 10,8 odsto.

Saobraćajne nezgode su najčešće prouzrokovali vozači koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola – 571, zatim vozači do dvije godine vozačkog staža – 521, lica bez položenog vozačkog ispita – 178 i četiri vozača koja su upravljala vozilom pod dejstvom droga ili psihoaktivnih lijekova.

MUP Republike Srpske apeluje da na učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime