Vakcinacija najbolja odbrana, Srpska spremna za novi talas

0

BANJALUKA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio da je da se epidemija virusa korona pod kontrolu stavlja jedino vakcinisanjem i da je Srpska spremna za eventualni novi talas zaraze.

“Svaka epidemija, pa tako i ova, ima svoje faze kroz koje prolazi. To su faze pogoršanja i poboljšanja sve do onog trenutka dok ne stavite virus u potpunu kontrolu. Najbolji alat za to je vakcinacija”, rekao je Šeranić za ATV.

On je istakao da proces vakcinacije ide pozitivnim tokom, ali da i dalje ima onih koji odugovlače sa drugom dozom.

“Više od 271.000 prvih doza je upotrebljeno na terenu, a nešto više od 187.000 druge doze kompletno vakcinisanih je takođe iskorišteno. I dalje ne možemo da saznamo zbog čega građani odlažu vakcinaciju”, naveo je Šeranić.

On je apelovao da se stanovništvo vakciniše i da se epidemija stavi pod kontrolu.

“Pogoršanje je krenulo u cijelom svijetu, pa se tako to oslikava i na Republici Srpskoj”, dodao je Šeranić.

Prema informacijama iz Instituta za javno zdravstvo, kako je rekao, najviše se govori o ljudima koji se vraćaju sa ljetovanja i odmora i iz tih grupa je najviše zaraženih.

Šeranić je precizirao da je 190 lica smješteno u bolnicama u Republici Srpskoj.

“Od toga je 14 na respiratoru, najviše osoba je smješteno na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske, njih 110. Trenutno je UKC preuzeo zbrinjavanje pacijenata iz okolnih gradova i opština. Domovi zdravlja su dobili jasno upustvo Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da pripreme kapacitete, kao i opremu. S tog aspekta, spremni dočekujemo novi talas”, poručio je Šeranić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime