Džaferović očekuje da visoki predstavnik SMIJENI DODIKA

0

Dodik je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda, izjavio je Šefik Džaferović nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Tačke dnevnog reda su se uglavnom odnosile na pitanja inostrane politike, one idu u drugi krug. Neke tačke su se odnosile na pitanje odbrane, Usvojene su jedna ili dvije informacije gdje nije potreban konsenzus i gdje je moguće većinski donijeti odluku – pojasnio je on.

Dodik je, dodaje Džaferović, danas glasao i protiv otvaranja kancelarije ruske ambasade u Banjaluci.

– Radi se o jasnoj blokadi institucije Predsjedništva. Danas nismo mogli staviti tačku ni na imenovanje ambasadora, tako da je institucija Predsjedništva BiH ugrožena. Ugrožena je nadležnost Predsjedništva i aktivnosti koje su pod ingerencijom Predsjedništva – rekao je on.

Ono što naglašava jeste da Dodik, osim što blokira rad Predsjedništva, on i zloupotrebljava ovu instituciju odbijanjem izvršavanja svojih ustavnih ovlaštenja. Zbog toga traži reakciju međunarodne zajednice.

– U onoj smo tipičnoj situaciji u kojoj treba da reaguje onaj mehanizam međunarodne zajednice zadužen za provođenje Dejtonskog asporazuma. Ja očekujem da međunarodna zajednica, prije svega visoki predstavnik preduzme aktivnosti da bi se ova situacija razriješila – rekao je Džaferović.

On je kazao kako ove riječi znače da očekuje od visokog predstavnika da smijeni Milorada Dodika.

– Bez obzira na visokog predstavnika, ovdje postoje ljudi koji su pupčanom vrpcom vezani za ovu državu i koji neće dozvoliti retrogradnim politikama da prođu. I jedan savjet: Da dobro paze na Dejtonsku ravnotežu – rekao je.

Džaferović je prilikom obraćanja novinarima pokazao ljutnju i nervozu zbog Dodikovog ponašanja tokom sjednice zbog čega mu je jasno poručio da na njegov način neće biti moguće raditi.

– Gospodin Dodik će ili morati promijeniti svoju politiku i postati konstruktivan ili će morati otići sa političke scene. On mora znati da ugrožavanjem države, on ugrožava i Dejtonski sporazum, a da je time ugroženo i ono što je nastalo Dejtonom, a to su entiteti – rekao je Džaferović, piše Kliks.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime