Ruske vakcine sa Torlaka odobrene za upotrebu

0

BEOGRAD – Ruski Institut Gamileja odobrio je za upotrebu 550.000 vakcina Sputnjik, koje su proizvedene na Torlaku, do 13. avgusta.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je Institut Gamaleja sinoć odobrio upotrebu vakcina sa Torlaka, koje su, kaže, potpuno istog kvaliteta kao vakcine koje su proizvedene u Rusiji.

 

On je za RTS pojasnio da je kontrolisano 18 parametara po najvećim svjetskim standardima i svi su pokazali izvrstan rezultat, dodajući da je kontrolisano 960 uzoraka, po svim svjetskim standardima.

Popović je dodao da su vakcine spremne za upotrebu.

– Imamo 550.000 vakcina – 275.000 vakcina komponente 1 i i 275.000 vakcina komponenta 2, spremnih za upotrebu ovdje u Srbiji, s oznakom “proizvedeno u Srbiji” – rekao je Popović.

Kada je riječ o izvovu, kaže da će odluku o tome donijeti Vlada Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić.

– Mi treba da usaglasimo sa ruskim partnerima, da dobijemo od njih odobrenje za izvoz, da se ne bi desilo da i jedni i drugi izvozimo na ista tržišta. Ali, siguran sam da će za Republiku Srpsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, BiH, za naše komšije sigurno biti ovih vakcina u dovoljnim kolicinama – rekao je Popović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime