Nema odgovora na pitanje zašto je Šarović na listi “zaštićenih osoba”

0

SARAJEVO – Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nema odgovor na pitanje ili, što je vjerovatnije, ne želi da objasni javnosti zašto je predsjednik SDS-a Mirko Šarović na listi “zaštićenih ličnosti” i zašto koristi vozilo Direkcije.

Na pitanje Srne da li Direkcija pruža usluge zaštite Šaroviću, predsjedniku SDS-a i poslanika u parlamentu BiH, i da li on koristi vozila Direkcije te, ako je tačno, u kom svojstvu ima zaštitu, iz Direkciji ni nakon upita u pisanoj formi i višednevnih poziva odgovor nije stigao, a danas je rečeno da se pitanje “pošalje ponovo”.

Odgovor na pitanje u vezi sa posebnim i pojedinačnim privilegijama poslanika SDS-a nije dobila ni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Ona je početkom godine uputila ovo pitanje ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Selmi Cikotiću imajući u vidu da je rad Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH pod njegovom ingerencijom.

Vulićeva je pitala zašto vozilo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela vozi samo Šarovića, a ne svih 42 poslanika i zašto baš on ima privilegije?

Ona je napomenula da Šarović nije na na listi štićenih, ni vrlo važnih ličnosti /VIP/, te da Direkcija pruža zaštitu samo ako postoji procjena da je neko ugrožen.

Vulićeva je upitala Cikotića i da li on zna za te posebne i pojedinačne privilegije i gdje je “tajna veza” između Šarovića i Direkcije ili za tu tajnu vezu zna direktor Mirsad Vilić, a nije informisao ministra bezbjednosti koji je njemu nadređeni.

Zašto je Šarović na spisku štićenih ličnosti aktuelizovano je u avgustu prošle godine, nakon lakše saobraćajne nezgode na putu Banjaluka-Prijedor.

Na posao, ali i na nedavno održani politički skup opozicije u Banjaluci Šarović stigao je automobilom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH iako odavno nije na funkciji ministra u Savjetu ministara, zbog čega je postavljeno pitanje da li je razlog eventualno ugrožena Šarovićeva bezbjednost ili privilegija.

Pravo na zaštitu Direkcije uz tročlano Predsjedništvo, imaju predsjedavajući i ministri u Savjetu ministara, članovi Kolegijuma oba doma parlamenta BiH, predsjednik Suda BiH i glavni tužilac BiH, uz diskreciono pravo Direkcije i direktora Mirsada Vilića da tu listu proširi.

“Direkcija će vršiti neposrednu zaštitu i ostalim članovima Parlamentarne skupštine BiH, ostalim sudijama Suda BiH, odnosno ostalim tužiocima Tužilaštva BiH, osobama zaposlenim u institucijama BiH, po odluci direktora Direkcije, a na osnovu stručne procjene Direkcije”, navodi se u Odluci o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljki koje se štite.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime