Sindikat uprave postavio ultimatum Vladi: Ukoliko ne učinite ništa na vraćanju toplog obroka, idemo u Narodnu skupštinu

0

BANJALUKA – Sindikat uprave Republike Srpske uputio je premijeru Radovanu Viškoviću poziv na sastanak na kome bi se razgovaralo o vraćanju toplog obroka i regresa za zaposlene u javnoj upravi.

Prema dopisu, u koji je Srpskainfo imala uvid, premijera pozivaju da se organizuje „hitan sastanak“ u cilju iznalaženja najoptimalnijeg rješenja kojim će se ovaj dugogodišnji problem riješiti na jedinstven način za sve radnike u Republici Srpskoj, bez obzira u kom sektoru rade.

Sindikat podsjeća da je sadašnjim odredbama zakona koji regulišu plate u javnim službama, organima uprave, osnovnim i srednjim škola i đačkim domovima, kulturi, visokom obrazovanju, zdravstvu, MUP i pravosuđu Republike Srpske propisano da je naknada za topli obrok uračunata u iznos osnovne plate i da se ne može posebno iskazivati.

– Ovakvim propisivanjem definicije plate u skladu sa posebnim zakonima radnici u navedenim sektorima su dovedeni u neravnopravan i diskriminatorski odnos u odnosu na radnike na koje se primjenjuje Zakon o radu. U prethodnom periodu, a u cilju obezbjeđenja podrške za izmjene postojećih zakonskih rješenja, održan je niz sastanaka sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka i klubovima poslanika, koji su podržali prijedlog i inicijativu za drugačije normativno i suštinsko uređenje ovih pitanja – piše, između ostalog, u dopisu.

Imajući u vidu da bi uređenje pitanja toplog obroka i regresa za radnike u javnom sektoru iziskivalo dodatna finansijska sredstav iz budžeta RS, Sindikat uprave predložio je i izmjene zakona koji se odnose na oporezivanje toplog obroka i regresa i uopšte drugačiji koncept uređenja sistema plata i naknada u Srpskoj. Predlažu da se za svaku granu djelatnosti utvrdi najniža poreska osnovica, da se uvaže njihove sugestije koje se odnose na novu poresku politiku, za koju tvrde da će dovesti, ne samo do rasta plata, nego i do rasta produktivnosti.

Ukoliko Vlada RS u narednom periodu ne preduzme mjere u cilju rješavanja zahtjeva Sindikata uprave RS, ova reprezentativna sindikalna centrala kaže da će pripremiti interpelaciju koju će uz potpise narodnih poslanika uputiti Narodnoj skupštini na izjašnjenje. Interpelacija je način na koji se neka tema stavlja na dnevni red parlamenta, od koga se potom očekuje da Vladi da jasna zaduženja.

Predsjednik Sidikata uprave RS, Božo Marić, za Srpskainfo kaže da novac očigledno nije problem.

– Podsjetiću na izjavu direktora Poreske uprave Srpske koji je rekao da je do sada prikupljeno 214 miliona KM prihoda više nego u istom periodu prošle godine, dakle više nego je planirano. Smatramo da novca ima i da je potrebna samo politička volja da se vrati topli obrok i regres za 55.000 zaposlenih – kaže Marić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime