Stručnjaci upozoravaju “Oko 40 odsto pacijenata ima PRODUŽENI KOVID”

0

BEOGRAD – Direktorka KBC “Bežanijska kosa” Marija Zdravković izjavila je danas da broj pacijenata raste i da je očigledno da su nepridržavanje mjera i slab odziv vakcinaciji dali loše posljedice zbog kojih sada trpe svi.

Gostujući na RTS, Zdravković je naglasila da nijedan pacijent koji se vakcinisao, a koji je obolio od kovida, nije imao teži oblik bolesti.

Istakla je da će, ukoliko bude bilo potrebe, KBC “Bežanijska kosa” ući u kovid sistem.

Govoreći o radu KBC “Bežanijska kosa”, Zdravković je rekla da su ambulante prepune i da su kapaciteti bolnice u potpunosti zauzeti.

– Naša onkologija ogroman broj pacijenata liječi. Veliki je priliv pacijenata sa različitim akutnim komplikacijama, sa pogoršanjem hroničnih oboljenja koja su non-kovid i ono što moram da kažem, jedan veliki broj pacijenata koji imaju tegobe zbog preležanog kovida, koji se nisu vakcinisali, a nijedan pacijent koji je došao zbog komplikacija od vakcinacije – rekla je Zdravković.

Kaže da je značajno otežan rad u zdravstvenim ustanovama i da je jedan dio zdravstvenog kadra na ispomoći u Kovid bolnici u Batajnici.

– Taj teret nosi čitav zdravstveni sistem. S druge strane, mi smo tu da pokrijemo potrebe pacijenata, jer pacijenti koji imaju teška oboljenja, a koja nisu kovid, moraju da se liječe, jer u slučaju da se ne liječe, dolazi do progresije i velikih komplikacija tih oboljenja – naglasila je direktorka.

Zdravković je naglasila da između 30 do 40 odsto pacijenata koji su se zarazili imaju neki oblik produženog kovida, a da svaki deseti pacijent ima kardiovaskularne komplikacije koje mogu da budu izuzetno ozbiljne, a nekada mogu da ugroze život.

Dodala je da nijedan pacijent koji se zarazio, a bio je vakcinisan, nije imao teži oblik kovida.

U KBC “Bežanijska kosa” vakcinisano je, kaže, više od 70 odsto zaposlenih, a jedan deo zaposlenih će se vakcinisati kada im prođu tegobe koje su dobili nakon zaraze.

– Moram da kažem da je na odjeljenju onkologije i klinika za onkologiju obuhvat vakcinacije stoprocentni. Na to smo posebno ponosni svi, jer tu rade ljudi koji rade sa najvulnerabilnijim pacijentima – rekla je Zdravković.

Dodala je da čovjek kao ljekar mora da bude svjestan da ne smije naštetiti pacijentu i to je osnovna vodilja zbog koje bi svi zdravstveni radnici trebalo da se vakcinišu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime