Novalić naljutio građane: “Ulje poskupilo? Onda ga kupujte manje”

0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić gostovao je na Federalnoj TV i tom prilikom je jedna njegova izjava u vezi poskupljenja ulja i piletine što je aktuelno ovih dana, postala viralna i izazvala je brojne komentare.

Naime, nakon što je voditelj emisije kazao da 100 KM ove godine nije isto kao 100 KM prošle godine, Novalić je odgovorio “zavisi šta kupujete”.

– Evo recimo ulje?- kazao je voditelj, na šta je Novalić kazao „ako kupujete ulje onda ćete ga kupiti 37 odsto manje, kupićete manje litara“.

– Kupujte manje, ako ste kupovali 100 litara, sada ćete kupiti naprimer 63 – obrazložio je odgovor Novalić.

Novinar je konstatovao da plate i penzije nisu pratile poskupljenja. Novalić je ipak nastavio da poredi plate i penzije danas i prethodnih godina, kazavši i da potrošačka korpa ne postoji u statistici.

– Potrošačka korpa ne postoji u našoj statistici, ona je proizvoljna, mislim da je sindikat plasirao i to se u svijetu uopšte ne koristi. Koristi se indeks potrošačkih cijena. Od Brisela do nas, svi koriste iste metode. U zadnje vrijeme u javnom diskursu deformaciju proizvodi poskupljenje ulja i piletine. Međutim, za to isto vrijeme postoji i krompir koji je jeftiniji 40 posto, gorivo je jeftinije nego 2019- rekao je Novalić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime