Od iduće godine na bolovanje zbog “izgaranja na poslu”

0

BANJALUKA – Radnici u Republici Srpskoj će od iduće godine moći da idu na bolovanje zbog sindroma “izgaranja na poslu”, potvrđeno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske će u svoj šifarnik bolesti uvrstiti ovu dijaganozu prateći svjetske smjernice, budući da je Svjetska zdravstvena organizacija sindrom uvrstila u svoj priručnik Međunarodne klasifikacije bolesati, a primjenu najavila iduće godine.

Iz Fonda za “EuroBlic” kažu da zajedno sa nadležnim institucijama Republike Srpske prate aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije i Listu međunarodne klasifikacije bolesti, te da sve izmjene i novine uvrštavaju i u svoje akte.

Psiholog Slađana Cvjetković istakla je da postoje jasni dijagnostički kriterijumi da se prepozna ovaj sindrom.

“LJudi koji su skloni profesionalnom sagorijevanju ne koriste bolovanja, ne izbjegavaju posao, sve dok jednostvano ne budu nemoćni da odu. Mislim da je u interesu poslodavaca da im zaposleni ne sagorijevaju, zbog kvaliteta i produktivnosti posla”, navodi Cvjetkovićeva.

U Savezu sindikata smatraju da će ovo doprinijeti boljoj zaštiti radnika, dok iz Udruženja poslodavaca tvrde da je neprimjereno sada proširivati osnov za odlazak na bolovanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime