DODIK: Kao i svi veliki narodi i srpski ima pravo na Dan srpskog jedinstva

0

JASENOVAC – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da niko ne bi trebao da ima bilo šta protiv Dana srpskog jedinstva koji zajedno obilježavaju Republika Srpska i Srbija, jer kao svi veliki narodi srpski narod zaslužuje da obilježava svoje praznike.

Drago mi je da će parlamenti Srpske i Srbije donijeti isti zakon o zaštiti ćirilice koji ide za tim da naše tradicionalno pismo reafirmiše i dodatno ojača – rekao je Dodik novinarima u Jasenovcu.

Komentarišući pominjanje srpskog svijeta, Dodik je istakao da je to priča o vrijednostima koje srpski narod ima.

– To su vrijednosti vezane za našu vjeru, identitet, pismo, jezik, krsnu slavu. To su vrijednosti u svim srpskim zajednicama gdje god se one nalazile i te vrijednsti mogu da se sažmu u sintagmu srpski svijet. Oni koji to prikazuju kao teritorijalnu priču o ekspanziji apsolutno su usmjereni ka tome da lažu i podvaljuju – naveo je Dodik.

On je istakao da su priče o velikoj Srbiji, floskule kojima se straše drugi, te napomenuo da ne postoji nijedan projekat koji zagovara takvu priču.

– Naš projekat je da ojačamo Republiku Srpsku do mjere da bude nezavisna država na ovim prostorima i mislimo da na to imamo legitimno pravo, kao što to imaju Hrvati, Crnogorci i bilo ko drugi – naveo je Dodik.

On je ponovio da Srbi imaju pravo na Republiku Srpsku kao nezavisnu državu, ali da to nema veze sa velikom Srbijom u smislu kako to protivnici srpskog okupljanja žele da prikažu.

Dodik je istakao da treba obilježiti sva mjesta stradanja, te da se sjećanje njeguje i obilježava.

– Republika Srpska i Srbija su se dogovorile da u Donjoj Gradini naprave memorijalni centar. Cilj nam je da savremenim iskazom prikažemo prošlost koja je bila traumatična za naš narod, pogotovo Srbe ovoga kraj – rekao je Dodik.

“Nepotrebna farsa u vezi sa Šmitom”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je bila bespotrebna farsa u vezi sa Kristijanom Šmitom, kao nekim visokim predstavnikom u BiH koji nije dobio podršku Savjeta bezbjednosti UN.

– To je ono što bih rekao njemačkom kancelaru Angeli Merkel. U tom pogledu napravila je štetu i samom Šmitu i nama ovdje. To nije bilo potrebno – rekao je Dodik novinarima.

Komentarišući susret Merkelove i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da će tema razgovora vjerovatno biti odnosi dvije zemlje.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime