Ne postoje uslovi za opoziv Đukanovića

0

PODGORICA – Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović kaže da još ne postoje pravni uslovi da bi se odlučivalo o opozivu predsjednika Mila Đukanovića.

Inače, pokrenuta je inicijativa za opoziv Đukanovića koji je pokrenula Socijalistička narodna partija. Ta stranka smatra da je šef države povredio Ustav izjavama uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Radulović kaže da nije izvijesno da će u pravnom smislu doći do rezultata koji bi u osnovi mogao da znači razrješenje Đukanovića.

U obrazloženju inicijative SNP za opoziv Đukanovića se navodi da je šef države povredio Ustav kada je Srpskoj pravoslavnoj crkvi poručio da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju.

Radulović za Glas Amerike kaže da je riječ o inicijativi koja ima političku i pravnu dimenziju.

“Kada je posredi politički aspekt inicijative, sasvim je prirodno da se koristi svaki povoljan momenat da jedan ili drugi politički subjekat, uslovno rečeno, nanesu štetu drugoj strani”, naveo je Radulović.

Formalno pravno, kaže, parlament se još nije izjasnio o toj inicijativi. Kada, kako objašnjava, parlament proslijedi prijedlog Ustavnom sudu, prema proceduri u roku od tri dana on mora da bude dostavljen Đukanoviću, koji ima pravo da se na taj predlog izjasni u roku od 15 dana.

“Situacija je sada takva da procesni aspekti nisu ispunjeni”, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, dodatno otežava situaciju to što Ustavni sud u ovom trenutku nije kompletan, da od sedam Ustavom definisanih članova ima svega pet, a za većinu je potrebna većina od ukupnog broja.

Napomenuo je da je broj predmeta za ocjenu ustavnosti veliki i da je medju njima, između ostalog, i predlog za ocjenu ustvnosti Zakona o slobodi veroispovesti koji, kako navodi, još nije došao na dnevni red.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime