Dodik: Upoznao sam Lavrova sa situacijom u BiH

0

BEOGRAD – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Beogradu gdje je na radnoj večeri razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim kojeg je upoznao sa situacijom u BiH.

“Govorili smo o političkoj situaciji, ne samo u BiH nego i u Republici Srpskoj. Izazovima koji su očigledni u zastoju funkcionisanja svega što u posljednje vrijeme dramatizuju određene stuacije u BiH. Razgovarali smo o Šmitu, jasan je stav Rusije da ne prihvata ovakav dolazak čovjeka koji se predstavlja visokim predstavnikom i da bez odluke Savjeta bezbjednosti on nema legitimitet. Rusi su ranije predlagali da se on imenuje na nekoliko godina i da rezolucijom se jasno utvrdi da nema bonska ovlašćenja i oni će ponovo pokušati na tom planu da rade”, kaže Dodik.

Govorilo se i o unapređenju ekonomske saradnje sa Rusijom, kao i kulturnim projektima koji treba da se realizuju na obje strane.

“Kasnije smo u razgovoru i sa predsjednikom Srbije prošli kroz izazovne situacije na zapadnom Balkanu, pogotovo pitanje Kosova i onoga što je na Kosovu važno, a to je ugrožavanje bezbjednosti Srba, ignorisanje od strane Šiptara te situacije. Pogotovo činjenice da je Rama govorio o tome da je njihov cilj ujedinjenje Kosova i Albanije, a što niko od velikih igrača u svijetu nije osporio što može zaključiti da imaju neku dogovorenu platformu oko toga”, kaže Dodik i poručuje:

“Prijateljstvo Rusije i podrška u realizaciji Dejtonskog sporazuma je apsolutno jasno. Ja sam Lavrova upoznao sa namjerama da čuvamo naše dejtonske pozicije i da smo spremni da odbacimo sva ranije nametnuta rješenja. Njemu to djeluje razumno imajući u vidu da se radi o ustavnim i dejtonskim pravima i da Rusija to može da razumije i može da stoji iza toga“, kaže Dodik.

O Ustavnom sudu BiH

“Lavrov je čovjek koji dobro poznaje detalje. On je bio onaj koji je kreirao sam Dejtonski sporazum. Za vrijeme građanskog rata, on je bio ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama, on dosta tih detalja zna i razumije. Objasnio sam mu da dolazak čovjeka iz Albanije koji je već pro-muslimanski orjentisan govori o tome da njihove namjere jesu da putem neustavnih odluka navodnog Ustavnog suda stvari problematizuju kao što je ova priča o šumama, zemljištu, vodama, samom imenu Republike Srpske”, kaže Dodik.

Razgovaralo se i o energetici

“Mi nismo veliki potrošači gasa, ali smo razgovarali o tome da nastavimo saradnju. Ja moram da kažem da je to povoljno za nas.

Dodik je poručio da će sutra u okviru Samita nesvrstanih razgovarati sa svim ljudima i da će pokušati sa pozicije predstavnika srpskog naroda da ih upozna sa situacijom u BiH i napomenuo da neće iznositi stavove Predsjedništva BiH.

“Ja tu nisam u ime BiH. Ja sam tu kao član srpskog člana Predsjedništva. Pozvani smo sva trojica, ali oni nisu htjeli da dođu”, rekao je Dodik za ATV.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime