Od 1. novembra obavezna zimska oprema u BiH

0

SARAJEVO – U periodu od 1. novembra ove godine do 1. aprila 2022. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme i to bez obzira na vremenske uslove.

Ovu informaciju potvrdili su iz BIHAMK-a.

“Posjedovanje obavezne zimske opreme bez obzira na vremenske uslove obavezno je u periodu od 1. novembra ove do 1. aprila naredne godine za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije)”, kazali su iz BIHAMK-a.

Kada je riječ o obaveznoj zimskoj opremi, za putnička vozila i ostala čija masa ne prelazi 3.500 kg i nemaju više od osam sjedišta, potrebne su zimske gume na sva četiri točka.

To su gume s oznakama MS, M+S ili M&S te znakom pahuljice, a minimalna dubina gazećeg sloja mora iznositi 4 mm. Moguće je koristiti i gume s ljetnim profilom minimalnog gazećeg sloja od 4 mm, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za stavljanje na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

Za vozila čija masa prelazi 3.500 kg, uključujući autobuse, potrebne su već pomenute zimske gume s minimalnim gazećim slojem od 4 mm, kao i lanci za snijeg, ali i dodatni priručni alat u vidu lopate te vreće pijeska od 25 do 50 kg. I u slučaju ljetnih guma potrebno je posjedovati lance te pomenuti priručni alat.

Gume s ugrađenim ekserima u BiH nisu dozvoljene.

Podsjećamo, ranije su vozači u BiH obaveznu zimsku opremu morali imati od 15. novembra do 15. aprila.

(Klix Foto: Ilustracija)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime