Aćimović: Buster doza podiže imuni sistem

0

BANJALUKA – Buster doza, odnosno treća vakcinacija podiže imuni sistem da ljudi budu zaštićeni od virusa korona, rekla je Јela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

„Buster se zove zato što se prima šest mjeseci poslije druge doze, a mogu da je prime svi oni koji su vakcinisani prije 31. marta ove godine“, naglašava Aćimović.

Vakcinacija trećom, odnosno buster dozom vakcine protiv virusa korona prioritetnih grupa građana, kao što su osobe starije od 65 godina, te hronični bolesnici, u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 18. Oktobra.

„Zna se da nešto starije osobe one preko 65 godina imaju slabiji imunitet, i oni su prioritet kod vakcinacije, kao i oni sa hroničnim bolestima. Potom slijede zdravstveni radnici, kao i svi oni koji rade u Domovima sa starijim osobama, te prosvetni radnici“, rekla je Aćimović za RTRS.

Ona je dodala da nema potrebe da se radi test na antitijela.

„Nema potrebe da radite test na antitijela, jer mi još uvijek ne možemo sa sigurnosti znati koji je to nivo koji štiti od virusa korona“,  kaže Aćimović.

Apelovala je na zdravstvene radnike da pročitaju upustva oko vakcinacije, da bi se izbjegli crni scenariji kao u Srbiji, gdje je preminulo čak šest trudnica.

„Vacina je sigurno lijek, dok na primjer trudnice spadaju u veoma rizičnu grupu, i preporuka porodičnim doktorima da im savjetuju da se slobodno vakcinišu“, zaključila je Јela Aćimović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime