DEMOS: Vratiti se izvornim načelima Dejtonskog sporazuma

0

BANJALUKA – Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjaluci da članovi Predsjedništva ove političke partije smatraju da politika aktuelne vlasti u Srpskoj jeste i mora biti borba za očuvanje ustavne arhitekture BiH koja je sadržana u Ustavu BiH.

“Demos podržava aktere na političkoj sceni u Srpskoj i BiH, uključujući i međunarodne, koji se zalažu da vode politiku s ciljem očuvanja ili povratka izvornih načela Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je novinarima Čubrilović nakon sjednice Predsjedništva Glavnog odbora Demosa.

On je istakao da Demos smatra da je jedino moguća BiH koju je legalizovao Dejtonski mirovni sporazum, te da nije moguća drugačije uređena.

“Opravdani su zahtjevi Republike Srpske za povratak nadležnosti sa nivoa BiH koje su uz političke pritiske prenesene, a koje su originalno date entitetima. To ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH i njen međunarodni položaj i subjektivitet”, dodao je Čubrilović.

On je naglasio da institucije, koje su dobile saglasnost za prenos nadležnosti, nisu pokazale efikasnost.

“Demos traži od svih političkih aktera u Srpskoj da vode politiku odbrane i povratka izvornih načela Dejtonskog sporazuma što je nasušna potreba BiH, pa i regiona. Srpska treba da se zalaže samo za ono što joj je garantovano Ustavom BiH, a pri tome ne ulazimo u nadležnosti bilo koga i ne negiramo prava Bošnjaka i Hrvata”, zaključio je Čubrilović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime