VIŠKOVIĆ: Neodgovorno ponašanje onih koji ne žele vakcinaciju

0

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras da je proces vakcinacije u Srpskoj, nažalost, usporen, te da je neodgovorno ponašanje svih građana, pogotovo mladih, koji ne žele da se vakcinišu protiv virusa korona.

Višković je ukazao da se i zbog toga iz dana u dan pogoršava epidemiološka situacija, te da je danas više od 440 zaraženih.

“Moramo da građanima na više načina ukazujemo na važnost vakcinacije”, izavio je Višković za ATV i dodao da je velika većina od 42 primljena pacijenta na respirator nevakcinisana.

On je rekao da od svega toga i ponašanja građana zavisi da li će biti restriktivnih mjera.

Višković je rekao da je vakcinacija građana, pogotovo mladih, bitna zbog liječenja starijih osoba od kardio bolesti, karcinoma i slično, jer zbog toga ne mogu da dođu na red na liječenje.

“Naši bijeli mantili se herojski bore sa koronom i okupirani su da im ukažu pomoć dok drugi čekaju svoj red”, naveo je Višković.

On je apelovao da građani budu odgovorni.

“Mi smo u Srpskoj došli u poziciju da uništavamo određene doze vakcina, iako smo ih na vrijeme obezbijedili. Imamo šest vrsta vakcina i ne znam da li ih je iko i besplatno imao na raspolaganju u okruženju, osim Srbije. Takođe, skoro da nismo imali nijedan slučaj sa posljedicama od vakcinisanja i šta je onda problem da se ljudi ne vakcinišu”, rekao je Višković.

Kada je riječ o nabavci kiseonika za liječenje pacijenata, koju su otežale odluke Agencije za lijekove BiH, Višković je rekao da se prema relevantnim analizama oboljeli u Srpskoj liječe ispravnim kiseonikom.

“A kad neko izjavi da se neko trovao i da je neko nekog trovao, onda je taj odgovoran. Agencija na čijem je čelu Aleksandar Zolak je ta koja bi trebalo da radi ono što je uradila Vlada, odnosno uradi analize i pokaže da je kiseonik koji se koristi u našim zdravstvenim ustanovama čistoće i kvaliteta koji odgovara medicinskom kiseoniku, što sve vrijeme prezentujemo”, rekao je Višković.

On je naglasio da je ovdje riječ o produkovanoj i smišljenoj aferi, koja je čak sa morbidnim namjerama da se izazove smrt određenih ljudi, a sve da bi neko za to bio optužen.

“Kada to nismo dozvolili onda svi ne znaju šta da kažu. Ali mi smo taj problem nabavke kiseonika riješili i rješavaćemo kako to radi i Srbija jer se niko u aktuelnim problemima potrošnje kiseonika i njegove nabavke usljed pojave virusa korona nije adekvatno pripremio”, naveo je Višković.

On je dodao da su tzv. kontrolori zapravo “trovači”, jer su trebali da cijeli proces kontrolišu i analiziraju, te da pravovremeno donesu pravilnike o nabavci kiseonika usljed vanrednih okolnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime