Višković: Vlada intenzivno radi na pripremi zakona

0

BANJALUKA – AVlada Republike Srpske intenzivno radi na pripremama zakona za vraćanje nadležnosti, izjavio je premijer Radovan Višković.

– Moramo zaštititi Republiku Srpsku i njene građane. Imamo Ustavni sud BiH koji bi trebalo da štiti Ustav i zakone, a on donosi neustavne odluke. To nema nigdje u svijetu osim u BiH – rekao je Višković za Srpskainfo.

On je podsjetio da u Ustavu BiH jasno piše da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna i da Srpskoj pripada 49 odsto teritorije, a Federaciji BiH 51 odsto, ali da Ustavni sud BiH u međuvremenu donosi odluku da poljoprivredno zemljište treba knjižiti BiH, pa je upitao u kojem članu u Ustavu se to pominje.

Višković je ukazao da je imovina u vlasništvu entiteta, te zapitao šta bi Republika Srpska imala od svojih 49 odsto teritorije, ako bi uzeli zemlju, šume.

Ukazao je i na dvostruke aršine jer se to primjenjuje samo na Republiku Srpsku, navodeći primjer da Brčko distrikt knjiži svoju imovinu.

– Mi iz Republike Srpske samo tražimo da se radi po zakonima i Ustavu. Ako nešto u zakonu i Ustavu nije dobro moramo sjesti i dogovoriti se da to ispravimo. Ali, to moraju da urade domaći lideri, a ne da neko dođe iz vana – naveo je Višković.

On je napomenuo da Srpska više od godinu dana traži razgovor, te naglasio kako samo predstavnike Srpske optužuju da su neki remetilački faktor, loši momci i slično, a niko ne želi da sagleda priču iz svih uglova.

Kada je riječ o posebnoj sjednici Narodne skupštine na kojoj bi tema bilo poboljšanje statusa boraca VRS, porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, Višković je rekao da ne želi da se miješa u rad parlamenta.

On je podsjetio da je samo prije manje od mjesec dana na prijedlog Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine raspravljano o položaju boraca u Srpskoj.

– Pratio sam tu sjednicu i mogu reći da su za riječ javila samo dva ili tri poslanika, dok je u sali boravilo tek 10 do 12 parlamentaraca. Gdje su bili svi ti dušebrižnici koji se navodno zalažu za bolji status i položaj boraca – upitao je Višković i dodao da je to bila prilika da se razgovara o problemima boračke populacije, ali su svi netragom nestali.

On je podsjetio šta je sve Vlada uradila da poboljša status boračke populacije, pa naveo da je rebalansom za ovu godinu Budžet Republike izdatak za njih povećan za 10 miliona, da je donesena uredba vezana za demobilisane nezaposlene borce, koji su u stanju socijalne potrebe.

– Riječ je o borcima mlađim od 60 godina od prve do pete kategorije koji će imati mjesečna primanja u skladu sa brojem mjeseci koje su proveli na ratištu. Riječ je negdje od oko 9.200 boraca – rekao je Višković i dodao da je Vlada na posljednjoj sjednici proširila tu uredbu i na demobilisane nezaposlene borce koji žive u FBiH.

Višković je naglasio da će Vlada i u narednom periodu u skladu sa mogućnostima voditi računa o borcima koji su stvarali Srpsku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime