VIDOVIĆ: Rast plata u Srpskoj u narednoj godini

0

BANJALUKA – Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović očekuje da će rast plata u Srpskoj biti nastavljen i u narednoj godini, jer je plan Vlade da smanji poreze i doprinose na plate kako bi rasteretila poslodavce.

Vidovićeva je napomenula da je u ovoj godini rast plata zabilježen i u realnom sektoru.

“S obzirom na mnogo veći oporavak privrede u ovoj godini od očekivanog, bili smo u prilici da povećamo plate za oko 5,5 odsto, što nije zanemarivo”, rekla je Vidovićeva za RTRS.

Ona je istakla da Vlada Srpske i resorno ministarstvo svoje aktivnosti usmjerava na smanjenje poreskih davanja, kao i na povećanje subvencije za nabavku novih tehnologija.

“Očekujemo i nove investitore i otvaranje novih pogona, te će u tim slučajevima novih zaposlenih radnika kompletni porezi i doprinosi biti vraćeni u prvoj godini poslovanja. Ukoliko se pojavi značajan investitor, taj rok može biti i produžen na dvije godine”, rekla je Vidovićeva.

Ona smatra da je potrebno napraviti strategiju za privlačenje novih investitora, te da im se ponude povoljni uslove za poslovanje.

“Pri Vladi se formira grupa koja će isključivo biti zadužena za strane investitore kako bi se oni privukli i kako bi imali sve što im je potrebno na jednom mjestu”, rekla je Vidovićeva.

Kada je riječ o podsticajima, Vidovićeva je napomenula da je prošle godine povećan neoporezivi dio dohotka, dok se ove godine predlaže obračun bruto plata.

“Tako da ćemo imati neoporezivi dio dohotka od 1.000 KM, te smanjene doprinose na 31 odsto, a to je smanjenje od 5,5 odsto, kao i smanjenje poreza 20 odsto”, rekla je Vidovićeva i dodala da su to značajne olakšice.

Ona je podsjetila da su uvedene subvencije za svako povećanje plata, te su one zato počele značajnije da rastu.

“Međutim, procjene su da još ima mnogo sive zone, te da ima značajan broj poslodavaca koji prijavljuju mnogo manju platu, nego što zaposleni dobijaju na ruke. Tako da je zvanično prosječna plata u Srpskoj sada 1.027 KM, ali je realno oko 1.400 KM”, rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva smatra da je potrebno i obrazovanje prilagoditi potrebama tržišta, kako bi se što više školovali kadrovi koji nakon školovanja mogu naći zaposlenje.

Prema njenim riječima, inflacija je u Republici Srpskoj u septembru bila 2,6 odsto, te je u odnosu na zemlje u okruženju među najmanja.

“Ona će biti prisutna i u narednoj godini, te je potrebno pripremiti adekvatne odgovore na nju. Nemamo monetarnu politiku, te se protiv nje moramo boriti tako što ćemo ograničavati marže ili tako što ćemo pokušati napraviti supstituciju u domaćoj proizvodnji onoga što najviše uvozimo”, rekla je Vidovićeva.

Ona očekuje da će u ovoj godini BDP rasti između pet i 5,5 odsto, a iduće godine oko 4,5 do pet odsto.

“To bi bio značajan rast, a najveći iskorak koji mi svi očekujemo i za šta se prave uslovi jeste rast BDP-a od šest do sedam odsto”, rekla je Vidovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime