SRPSKA ZA DIJALOG, OČUVANJE MIRA I STABILNOSTI

0

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović tokom sastanka u Banjaluci sa državnim sekretarom Španije za EU Huanom Gonzales-Barba Perom izrazila je punu opredijeljenost institucija Srpske ka dijalogu, očuvanju mira i stabilnosti.

Cvijanovićeva je naglasila da od dosljednog poštovanja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH zavise brojni reformski procesi, kao i puna funkcionalnost zajedničkih institucija u BiH, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Tokom sastanka je konstatovana potreba unapređenja nivoa političkog dijaloga u BiH i harmonizovanog djelovanja nadležnih institucija, kako u pogledu evropskih integracija, tako i u kontekstu sprovođenja važnih reformi u domenu vladavine prava i poboljšanja socio–ekonomske situacije u oba entiteta.

Cvijanovićeva je istakla da je Republika Srpska posvećena evropskom putu, u skladu sa pravilima usaglašenog mehanizma koordinacije evropskih integracija u BiH, koji podrazumijeva puno poštovanje ustavnog poretka i nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH.

Na sastanku je bilo riječi o 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za BiH, potrebi zauzimanja realnog i pragmatičnog pristupa u pogledu njihovog ispunjavanja, te neophodnosti izbalansiranog pristupa zvaničnog Brisela prema interesima sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Na sastanku je bilo je govora o aktuelnim političkim izazovima u Republici Srpskoj i BiH, te implikacijama na proces evropskih integracija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime