NEOPHODNO PREKINUTI SVE POKUŠAJE REVIZIJE DEJTONSKOG SPORAZUMA

0

BANJALUKA – Neophodno je prekinuti sve, i skrivene i neiskrene, radnje i pokušaje revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma s obzirom na to da on nije privremenog karaktera i da nije iscrpio svoje kapacitete, izjavio je danas Srni Mile Dmičić, predsjednik Političkog savjeta DEMOS-a.

Dmičić je upozorio da je raspakivanje Dejtonskog sporazuma direktan atak na integritet i dalje postojanje BiH u sadašnjim dejtonskim i ustavnim okvirima.

“BiH može opstati samo na načelima izvornog Dejtona obezbjeđujući ravnopravnost, konsenzus i kompromis dva entiteta i tri konstutitativna naroda”, naglasio je Dmičić.

Prema njegovim riječima, neophodno je odbaciti sve zahtjeve za ukidanje Republike Srpske i osporavanje njenog imena i postojanja, kao i zahtjeve za ukidanje mehanizma zaštite entitetskih interesa i prava konstitutivnih naroda, autonomije i samoorganizovanja entieta, te naći odgovarajući obim i nivo uticaja stranog faktora u unutrašnjem životu.

“S obzirom da je visoki predstavnik u BiH u prethodnom periodu izašao iz okvira koji mu je postavljen, svi nivoi vlasti u BiH moraju da uspostave modernu, efikasnu i demokratsku državu i organe i institucije koje će biti samostalni i odgovorni za stanje i budućnost i jačati evropski put BiH i njenih entiteta, obezbjeđujući time uslove da Aneks 10 bude završen i da mandat Visokog predstavnika se okonča”,
napomenuo je Dmičić.

On je upozorio da je stalno širenje prenesenih i preuzetih nadležnosti, bilo kojim i čijim odlukama i radnjama sa entiteta na organe i institucije BiH, radi očuvanja suvereniteta države, u prvom redu, čin antidejtonskog, neustavnog i nezakonitog urušavanja državnosti, autonomije, integriteta i ustavnog statusa Republike Srpske.

“Zahtjevi Republike Srpske za vraćanje nadležnosti, koje je imala u izvornom dejtonskom dokumentu, nije otvaranje disolucijskog procesa niti bilo kakav politički pritisak ili prijetnja, nego njena potreba i stvaran interes”, rekao je Dmičić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime