Čubrilović: Tenzije u BiH stvaraju slučajni prolaznici u političkom životu

0

BANJALUKA – Jubilej od tri decenije od nastanka Republike Srpske obilježen je na dostojanstven način, sa nama dragim gostima i velikim brojem građana. Mislim da su ovaj praznik, datum i godišnjica to i zaslužili, rekao je Nedeljko Čubrilović gostujući u emisiji “Oči u oči-objektivno”, koju realizuju portal Banjaluka.net i Elta TV.

Komentarišući krivične prijave koje su uslijedile nakon proslave Dana Republike Srpske zbog, kako se navodi narušavanja ustavnog poretka takvom proslavom, Čubrilović ističe da prvo treba vidjeti ko i na koji način to komentariše, odnosno iz koje političke opcije i pripadnika kojeg naroda ona dolazi.

“Ja vjerujem da građani Republike Srpske nemaju primjedbe na obilježavanje godišnjice Republike Srpske. Na kraju krajeva oni su svojim obilježavanjem tog datuma to i pokazali. U svim lokalnim zajednicama je taj dan na neki način obilježen. Apsurd je što ovdje neko pokušava da zabrani obilježavanje Dana Republike Srpske, a ljudima koji su bili jedno vrijeme u Haškom tribunalu nije bilo zabranjeno da obilježavaju drugi Dan Republike. Tu možete vidjeti koliko su ti pogledi različiti i koji je to stepen mržnje prema jednom dijelu i jednom konstitutivnom narodu u BiH, pa onda da donosimo konačan sud zašto su te negativnosti na taj način prisutne ovdje na našem prostoru. To više govori o ljudima koje takve komentare iznose, nego o Danu koji smo mi obilježili”, dodaje Čubrilović.

On smatra da proslavljanje takvog datuma, ali i aktuelna politička situacija ne može da izazove sukobe u BiH, jer slična proslava postoji i u drugomd ijelu BiH.

On dodaje da Republika Srpska ne želi ni na čiju štetu stvarati bolju poziciju za sebe i svoje građane, te da je iz tog razloga u BiH kompromis sada najvažnija riječ.

” Svi treba da se prilagode i situaciji i vremenu u kojem živimo, a ne da se dižu tenzije raznim izjavama slučajnih prolaznika u političkom životu BiH. Iznose ideje i savjete ljudi koji niti osjećaju, niti objektivno imaju bilo kakvu odgovornost za događaje koji eventualno mogu da uslijede”, ističe Čubrilović.

Poručuje da Republika Srpska ne poziva na otcjepljenje, te da je ona sastavni dio BiH.

“Republika Srpska se bori za poštovanje Ustava, ali ne želi da joj se nameću rješenja. Visoki predstavnik je nametao rješenja za čije nefunkcionisanje i posljedice niko nije odgovarao. Srbi su odgovorni i kad se bore za poštovanje Ustava i za svoja prava i kada ukazuju da nešto nije u redu”, navodi Čubrilović.

Dodaje da institucije na nivou BiH koje nisu pokazale efikasnost treba da dožive svoj kraj.

“Imamo raznih komisija koje za 15, 17 godina svoga postojanja nisu donijele niti jedno rješenje, a sve vrijeme je njihova aktivnost finansirana iz budžeta”, naglašava Čubrilović.

Komentarišući izostanak sa posebnih sjednica NS RS na kojima je odlučivano o vraćanju nadležnosti Republici Srpskoji, a koji je u određenim krugovima često okarakterisan da je nastao s ciljem izbjegavanja eventualnih sankcija, Čubrilović je istakao da je upravo iz tog razloga prisustvovao sjednici na kojoj je odlučivano, a da je izostao samo tokom rasprave.

“Ja nisam prisustvovao i vodio sjednicu kada su bile rasprave, ali kada je bio dan za odlučivanje, u teškim okolnostima, sam ipak došao baš zbog takvih mišljenja i razmišljanja, a neki koji su kritikovali moj izostanak su otišli sa te sjednice i nisu bili u danu za odlučivanje”, zaključuje Čubrilović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime