ZNAČAJNO SKOČIO UVOZ U BiH ubjedljivo dominiraju polovni automobili

0

BANJALUKA – U Bosnu i Hercegovinu je za 11 mjeseci lani uvezeno 50.060 automobila, što je za 34 odsto više nego u istom periodu 2020. godine, kada smo uvezli 37.259 četvorotočkaša, piše Srpskainfo.com.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, vrijednost auta uvezenih od početka januara do kraja novembra 2021. bila je skoro 822 miliona, a za 11 mjeseci pretprošle godine 668,6 miliona KM.

U ovom periodu, broj uvezenih novih vozila povećan je za deset odsto, a polovnih za skoro 40 odsto.

– Za 11 mjeseci lane, u BiH je uvezeno 6.800 novih i 43.260 polovnih vozila – rekli su za Srpskainfo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

U Srpskoj i BiH ubjedljivo dominiraju polovni četvorotočkaši, za što je presudan skroman životni standard većine građane, među kojima su rijetki oni koji sebi mogu da priušte nove automobile.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u Srpskoj su u trećem tromjesečju lani bila 102.064 registrovana auta, od čega čak 62.094 starija od 15 godina. S druge strane, tek svaki 20. mlađi je od pet godina.

U ovom periodu, prvi put su registrovana 5.262 putnička vozila, među kojima 577 starosti do godinu dana.

U udruženjima potrošača objašnjavaju da ovakva situacija nimalo ne čudi jer se većina građana, s obzirom na primanja i troškove života, okreće polovnim, odnosno jeftinijim proizvodima.

– Sve više kupujemo polovne automobile, garderobu, bijelu tehniku, namještaj, jer su nove robe preskupe za mnoge, koji svojim primanjima jedva uspiju da podmire one najosnovnije izdatke – poručuju iz ovih udruženja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime