SREDSTVA ZA RAZVOJNE PROJEKTE PREUSMJERENA ZA POMOĆ PRIVREDNIM SUBJEKTIMA IZ OBLASTI TURIZMA

0

BANJALUKA – Grant sredstva predviđena za razvoj turizma u prošloj godini preusmjerena su na pomoć privrednim subjektima u oblasti u turizma, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva su, radi istinitog informisanja, u vezi sa navodima iznesenim u pojedinim medijima, pojasnili da navedena sredstva nisu dodjeljivana kao grant sredstva za razvojne projekte u turizmu, već su preusmjerena na pomoć privrednim subjektima iz oblasti turizma koji iz različitih razloga nisu ostvarili pravo na pomoć s ciljem saniranja štetnih posljedica pandemije virusa korona.

“Pravo na dodjelu sredstava ostvarili su svi privredni subjekti koji su ispunjavali uslove uredbe o izmjeni i dopuni uredbe o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma”, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske ovu uredbu usvojila je na sjednici 16. decembra prošle godine, kojom se propisuje pravilo dodjele grant sredstava iz budžeta Ministarstva trgovine i turizma.

Uredbom je predviđeno da se namjenska sredstva dodjeljuju privrednim subjektima iz oblasti turizma koji u prethodnom periodu iz različitih razloga nisu ostvarili pravo na pomoć s ciljem saniranja štetnih posljedica pandemije virusa korona.

Riječ je o pružaocima usluga u banjskom turizmu sa sjedištem u Srpskoj i pružaocima usluga smještaja, ishrane i pića na selu koji su evidentirani u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge, te turističkim agencijama koje su, kao nosioci organizovanog turističkog prometa u Srpskoj, pretrpjele najveću štetu usljed pandemije virusa korona.

Uredbom je predviđeno i da se namjenska sredstva za pružaoce usluga u banjskom turizmu i u turističkim agencijama odobravaju za svakog radnika koji je na dan 31. oktobar prošle godine registrovan u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa na puno radno vrijeme, analogno načinu na koji je dodijeljena pomoć ugostiteljima iz budžeta Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

Takođe, uredbom je predviđeno da se namjenska sredstva odobravaju pružaocima usluga smještaja, ishrane i pića na selu koji su na dan stupanja na snagu ove uredbe registrovani kod Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/.

Iz Ministarstva su napomenuli da pravo na dodjelu namjenskih sredstava nisu mogli ostvariti pružaoci usluga u banjskom turizmu koji su organizovani kao javna ustanova.

Za dodjelu namjenskih sredstava u budžetu Ministarstva trgovine i turizma obezbijeđeno je ukupno 650.000 KM, i to 550.000 KM za pružaoce usluge u banjskom turizmu i za turističke agencije i 100.000 KM za pružaoce usluga smještaja, ishrane i pića na selu.

Pružaoci usluga u banjskom turizmu i turističke agencije sredstva su dobili ravnomjerno za svakog radnika prijavljenog na puno radno vrijeme, a konačan iznos sredstava po radniku utvrđen je na način da se ukupna vrijednost obezbijeđenih sredstava iz Uredbe srazmjerno podijelila sa brojem radnika koji ispunjavaju uslove iz ove uredbe.

Kod pružaoca usluga smještaja, ishrane i pića na selu namjenska sredstva su se, takođe, raspoređivala ravnomjerno, a konačan iznos po pružaocu usluge utvrđen je na način da se ukupna vrijednost obezbijeđenih sredstava iz uredbe srazmjerno podijelila sa brojem podnesenih zahtjeva.

Ministarstvo trgovine i turizma zaprimilo je po prvom osnovu zahtjeve 44 turističke agencije koje zapošljavaju ukupno 138 radnika i prijave četiri pružaoca usluga u banjskom turizmu koji zapošljavaju 437 radnika, a navedenim privrednim subjektima isplaćeno je 956 KM po radniku.

Po osnovu zahtjeva za pomoć seoskim domaćinstvima, Ministarstvo trgovine i turizma zaprimilo je zahtjeve 92 seoska domaćinstva, kojima je isplaćeno 1.086 KM po domaćinstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime