Abdicirao princ Petar Karađorđević

0

SEVILJA – Princ Petar Karađorđević saopštio je da je potpisao odluku o abdikaciji kojom se odriče svih prava prerogativa koja mu pripadaju po osnovu prvorodstva i prenosi ih na sledećeg po starješinstvu rođenja, njegovog brata Filipa.

Princ Petar, najstariji sin princa Aleksandra Karađorđevića i unuk kralja Petra II Karađorđevića, odluku o abdikaciji, kako je naveo u saopštenju, potpisao je u srijedu u palati Svetog Andreja u Sevilji, u prisustvu svjedoka, kako naglašava, svjestan da se tim činom odriče svih prava za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze.

“Ne odričem se prava koja proističu iz prava na naslijeđe imena, člana Kraljevskog doma, titule kraljevića i svih drugih prava i obaveza koje zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice”, naveo je princ Petar čija je odluka o abdikaciji stupila na snagu po potpisivanju.

Potpisivanju su svjedočili njegova majka princeza Marija da Glorija od Orleana i Bregance i Vojvotkinja od Segrorbe, njegov očuh Ignacio, Vojvoda od Segorbe, jeromonah Mikel Ortega Modest, starešina Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Palmi na ostrvu Majorka, princ-nasljednik Filip, princeza Danica, sestra Soul, grofica od Ampurijasa, Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća, Kancelar ordena i Herald Doma Karađorđevog i Nikola Stanković, šef kabineta princa-naslednika.

O svojoj, kako ističe, nepokolebljivoj odluci zvanično je obavijestio i oca i starešinu Kraljevskog doma princa Aleksandra i patrijarha srpskog Porfirija.

Smatra da je u interesu dinastije da princ-nasljednik sa svojom porodicom živi u Srbiji među svojim narodom.

U tom smislu, ukazuje da je njegov brat princ Filip svoj i život svoje porodice vezao za Srbiju u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, nasljednik princa Filipa kraljević Stefan.

Princ Petar navodi i da svoj život, kao i do sada, nastavlja u Sevilji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime