Vučić: Ovo će biti najteža zima u posljednjih 50 godina za cijelu Evropu, za Srbiju nema brige

0

ATINA – Predsjednik Aleksandar Vučić boravi u Grčkoj gdje je prisustvovao ceremoniji obilježavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas.

Nakon svečanosti, predsjednik Srbije se obratio novinarima.

– Razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima. To uvijek uključuje pitanje teritorijalnog integriteta ali i evropskog puta Srbije. Zahvalan sa Micotakisu, razgovarali smo o svim važnim temama, o Ukrajini, Briselu, evropskom putu Srbije. O tome sam dugo razgovarao sa Šarlom Miselom. Imali smo veoma iskrene i otvorene razgovore, rekao je predsjednik i dodao:

– Njemačka je ozbiljna zemlja i priprema se za ono što dolazi. Ovo će za cijelu Evropu biti najteže zima u poslednjih 50 godina za cijelu Evropu. Imate dva ključna probleme energente i hranu, a uz to inflaciju. Dobro je da nemamo visoku stopu javnog duga. Hrane će biti dovoljno, mi nećemo imati problema u krajnjoj instanci, ali mora mnogo toga da se uradi – naveo je Vučić, prenose Novosti.

Podsjetimo, ceremoniji su prisustvovali predsjednik Savjeta Šarl Mišel, grčki premijer Kirjakos Micotakis, premijer Bugarske Kiril Petkov, predsjednik Srbije Vučić i predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdijevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Evropskog savjeta.

Iz Brisela napominju i da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji da, što prije, smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdijevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdijevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu, naveo je Evropski savjet.

Micotakis je na nedavnoj sjednici vlade rekao da je novi terminal LNG u Aleksandrupoliju za skladištenje i gasifikaciju veoma važan infrastrukturni projekat koji bi, u kombinaciji s drugim inicijativama, za manje od 20 mjeseci mogao da obezbijedi diverzifikaciju izvora snabdijevanja, ne samo Grčkoj već i cijelom Balkanskom poluostrvu, prenijela je makedonska agencija MIA.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime