CIN: ŠEST NEPRIJAVLJENIH NEKRETNINA ŠAROVIĆA U BEOGRADU

0

SARAJEVO – Predsjednik SDS i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Mirko Šarović ima šest vrijednih neprijavljenih nekretnina u Beogradu, koje nije navodio u imovinskim kartonima, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo /CIN/.

CIN navodi da Šarović sa suprugom Stojankom ima dva stana, kuću i tri parcele u Beogradu. Dok on to poriče, njegova supruga tvrdi suprotno navodeći da su te nekretnine stekli od 1997. do 2008. godine.

Šarović ih nikada nije navodio u imovinskim kartonima, iako ih je prema važećim propisima bio dužan prijaviti. Za to je imao priliku četiri puta – 2002. godine kada je bio član Predsjedništva BiH, 2012. i 2015. kada je imenovan za ministra spoljne trgovine i 2018. kao poslanik u parlamentu BiH, napominje CIN.

Prema tim navodima, stan na Dedinju jedina je nekretnina koju bračni par Šarović ima u suvlasništvu, dok su stan na Vračaru u centru Beograda, kuća i tri zemljišne parcele na Zvezdari uknjižene na suprugu.

Stan od 39 kvadrata nalazi se u trospratnoj zgradi, okruženoj zelenilom u mirnom kraju Dedinja. Prema zemljišnim dokumentima, ovaj stan Šarovići imaju od 2006. godine, a to prezime stoji na jednoj od pločica na interfonu.

On je poricao da sa suprugom ima ovu nekretninu, a negiranje je nastavio i nakon što su mu pokazani dokumenti o vlasništvu.

“Sa njom nemam ništa, ja ništa”, kratko je odgovorio novinarki CIN-a, dodavši da u Srbiji i Beogradu na svom imenu nema imovine.

Šarović nije htio govoriti ni o drugim nekretninama koje njegova supruga ima u Beogradu, dodavši da u njeno ime ne želi govoriti.

Međutim, Stojanka Šarović je priznala da zajedno imaju stan na Dedinju i da su ga kupili uz pomoć njegovog strica, koji već pedeset godina živi u Južnoj Africi.

Kuća na Zvezdari bila je prva nekretnina koju su Šarovići stekli u glavnom gradu Srbije. U to vrijeme Šarović je bio gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Šarovićeva supruga je za CIN rekla da je kuću izgradila zajedno sa bratom, građena je, kako je navela, tokom 1997. i 1998. godine, a poslije je prešla na nju, te je onda prodala. Uz ovaj objekat bile su i još tri parcele zemljišta.

Ove nekretnine sve zajedno, kaže Stojanka, bile su površine nešto veće od 400 kvadrata. Iako se u zemljišnim knjigama i dalje vodi kao vlasnica, tvrdi da je svu imovinu na Zvezdari prodala, ali da zbog komplikovanih imovinsko-pravnih odnosa još nisu uknjiženi novi vlasnici, navodi CIN.

Zajednički stan bračnog para Šarović u elitnom naselju Dedinje druga je nekretnina koju su stekli. Prema podacima Registra cijena nepokretnosti, dostupnih na stranici geodetskog zavoda, cijena kvadrata u ovom dijelu Beograda danas vrijedi najmanje 3.800 maraka.

Šarovićeva supruga je istakla da se lako može dokazati porijeklo novca kojim su kupili ovaj stan, koji sada izdaju.

CIN piše da je sljedeća kupljena nekretnina u Beogradu stan na Vračaru, a Stojanka kaže da su novac od prodaje kuće uložili u kupovinu ovog stana u kojem danas živi njihov sin. Stan je udaljen oko 150 metara od Hrama Svetog Save. Cijena kvadrata, prema podacima Registra cijena nepokretnosti, u ovom dijelu grada danas vrijedi u prosjeku 4.000 maraka.

Prema Izbornom zakonu BiH i Zakonu o Savjetu ministara, svaki izabrani kandidat i ministar dužan je prijaviti ukupan iznos i izvor prihoda iz prethodne godine te svu imovinu: kuće, stanove, zemljišta, preduzeća, poslovne prostore i automobile.

Dužni su prijaviti i ušteđevinu, iznose na bankovnim računima, zatim vrijednosti dionica, obveznica, kao i dugovanja. Osim svoju, izabrani političari su dužni u kartonima koje predaju Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ prijaviti i imovinu članova najuže porodice.

CIN je prije dvije godine pisao da Šarović u imovinskom kartonu koji je predao CIK-u u martu 2019. godine nije prijavio ni kuću koju ima njegova supruga u Istočnom Sarajevu. Naveo je samo da posjeduje polovinu kuće u ovom gradu, ostale nekretnine je izostavio prijaviti.

NJegova supruga kaže da nije upoznata šta je navodio u imovinskim kartonima i da imovinu u Srbiji nema razloga skrivati.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime