Čubrilović: Poražavajuće da još niko nije odgovarao za napad u Tuzlanskoj koloni

0

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra poražavajućim da ni 30 godina nakon likvidacije vojnika ЈNA u “Tuzlanskoj koloni” niko od pripadnika bošnjačkog političkog i vojnog vrha nije odgovorao za planirani, organizovani i mučki napad, iako je bio postignut dogovor o mirnom povlačenju kolone ЈNA iz kasarne u Tuzli.

Čubrilović je naglasio da i zločin u Tuzli, kao i mnogi drugi zločini počinjeni nad pripadnicima srpskog naroda u proteklom ratu u BiH, nedvosmisleno potvrđuje da je pravosuđe BiH instrument bošnjačke politike, jer uprkos brojnim materijalnim dokazima, izjavama i svjedočenjima preživjelih, u protekle tri decenije nije izvelo pred lice pravde odgovorne za brojne počinjene zločine.

– Ovakva politika i nemoralno postupanje pravosuđa BiH mora se promijeniti ako želimo graditi međunacionalno povjerenje i jačati vladavinu zakona i prava – istakao je Čubrilović.

Čubrilović je naglasio da institucije Republike Srpske moraju svim demokratskim sredstvima da se bore za istinu i pravdu da se ovakvi zločini nikada nikome više ne bi ponovili, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Prema njegovim riječima, ubistvo i ranjavanje nedužnih mladih vojnika, koji su se mirno povlačili iz grada, zločin je bez kazne i bolna rana porodica ubijenih.

Muslimanske jedinice u Tuzli napale su 15. maja 1992. godine kolonu ЈNA i, prema zvaničnim podacima, ubile najmanje 54 vojnika, a ranile 44, prekršivši dogovor prema kojem je kolona, koja je kao i ostale jedinice ЈNA napuštala BiH, trebalo da mirno ode iz grada.

Ponovljen je scenario iz Dobrovoljačke ulice u Sarajevu, koji se dogodio nepune dvije sedmice ranije – prvi dio kolone je propušten, a drugi napadnut iz zasjede.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime