Od sutra dozvoljene posjete pacijentima na UKC RS

0

BANJALUKA – Usljed poboljšanja epidemiološke situacije izazvane virusom korona od sutra, 20. maja, dozvoljene su posjete hospitalizovanim pacijentima UKC Republike Srpske, saopšteno je iz ove zdravstene ustanove.

U saopštenju se navodi da se posjete mogu obavljati svaki radni dan u periodu od 16 do 17 časova, a subotom, nedjeljom i u dane državnih praznika od 10 do 12 časova.

“Pacijenta može posjetiti samo jedna osoba. Osobe sa bilo kakvim respiratornim simptomima ne smiju biti u posjeti pacijentima. Na ulazima u zgradu UKC Republike Srpske, radnik obezbjeđenja vršiće kontrolu korištenja zaštitne maske za lice”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da prilikom dolaska u kliniku ili odjeljenje, medicinska sestra ili tehničar na ulazu će uzeti podatke od posjetioca, odnosno popuniće obrazac koji sadrži: ime i prezime pacijenta, ime i prezime posjetioca, te kontakt telefon posjetioca u slučaju pojave infekcije.

“Takođe, medicinska sestra, odnosno tehničar vršiće nadzor nad provođenjem preporučenih mjera prevencije infekcija: na ulazu u bolesničku sobu potrebno je da posjeta dezinfikuje ruke i da se pravilno koristi zaštitna maska, svaki posjetilac, kao i pacijent sve vrijeme posjete nose zaštitnu masku preko nosa i usta”, pojašnjava se u saopštenju Univerzitetskog kliničkog centra Republika Srpska.

“U Klinici za infektivne bolesti i Klinici za dječije bolesti, posjete će se organizovati preko terase, kao i ranije, izuzev na etažama gdje su smješteni pacijenti pozitivni na virus korona. Imunokompromitovanim pacijentima kao što su onkološki, hematološki, intenzivne njege, infektivni odjel na lokaciji Hirurgija, posjete će se organizovati u dogovoru sa načelnikom, odnosno šefom klinike ili odjela uz obavezno poštovanje protivepidemijskih mjera. U Klinici za ginekologiju i akušerstvo, u novorođenačkim odjeljenjima nije bio dozvoljen ulazak vanjskim posjetiocima ni ranije, tako da će se nastaviti s tom praksom, a u Odjeljenjima babinjara – III i IV sprat obavljaće se kratke posjete na ulazima u odjeljenja, uz navedene obavezne mjere prevencije”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da će se posjete ograničiti po 15 minuta za svakog pacijenta, a u višekrevetnim sobama po 10 minuta.

“Ukoliko jedan pacijent ima više posjetilaca, posjetu organizovati pojedinačno po 10 minuta”, zaključuje se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime