BAJDEN MOGUĆI POSREDNIK U RAZGOVORIMA ŠVEDSKE, FINSKE I TURSKE

0

ANKARA – Predsjednik SAD DŽozef Bajden mogao bi da posreduje pregovorima Turske, Finske i Švedske u vezi sa zahtjevom nordijskih zemalja za pristupanje NATO-u, kojem se Ankara usprotivila zbog zabirnutosti u vezi sa bezbjednošću, javio je tuski list “Milijet”, pozivajući se na izvore iz Alijanse.

Izvori su naglasili značaj nedavnog sastanka Bajdena sa predsjednikom Finske Saulijem Ninistom i premijerom Švedske Magdalenom Anderson o potencijalnom članstvu u Alijansi i dodali da bi američki predsjednik mogao da bude posrednik između tih zemalja i Turske.

U izvještaju se ističe da će ključno za rješavanje pitanja biti način na koji će Švedska da se pozabavi zabrinutostima Turske u vezi sa prisustvom kurdskih poslanika u švedskom parlamentu koje Ankara smatra teroristima, prenosi RIA “Novosti”.

Finska i Švedska predale su u srijedu, 18. maja, zahtjeve za članstvo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, a za pristupanje Alijansi potrebna je saglasnost svih članica.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da je Ankara obavijestila NATO saveznike da neće podržati pristupanje nordijskih zemalja Alijansi i da se taj stav neće promijeniti.

Ninisto je kasnije rekao da Helsinki ozbiljno shvata tursku zabrinutost i da će nastaviti razgovore sa Ankarom u narednim danima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime