ZAVOD ZA STATISTIKU OD SUTRA SPROVODI DVIJE ANKETE

0

BANJALUKA – Republički zavod za statistiku od sutra će sprovoditi Anketu o prihodima i uslovima života, te anketu “Godišnje istraživanje o zasijanim površinama na kraju proljećne sjetve i procjena prinosa ranih kultura”.

Anketa o prihodima i uslovima života predstavlja istraživanje koje sprovode sve tri statističke institucije u BiH i prvi put u punom obimu, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ova anketa će se sprovoditi od maja do jula na slučajno izabranom uzorku od 3.675 domaćinstava, a cilj ovog istraživanja je prikupljanje podataka o prihodima, siromaštvu, socijalnoj isključenosti, materijalnoj deprivaciji, socio-ekonomskim karakteristikama pojedinaca i uslovima života.

Podaci će se koristiti za dobijanje glavnih socijalnih indikatora na nivou entiteta, kao i BiH.

Anketiranje će vršiti ovlašteni anketari Zavoda, koji će koristiti laptope sa aplikacijom pomoću koje će vršiti unos podataka i dostavljati ih svakodnevno statističkim institucijama.

Anketa “Godišnje istraživanje o zasijanim površinama na kraju proljećne sjetve i procjena prinosa ranih kultura” će se u Republici Srpskoj sprovoditi od sutra do 10. juna i njome će biti obuhvaćeno oko 3.800 poljoprivrednih gazdinstva, od kojih oko 3.360 porodičnih i 420 gazdinstava pravnih lica i preduzetnika.

Anketiranje će se obaviti na slučajno odabranom uzorku, telefonskim putem, uz pomoć angažovanih ovlaštenih anketara Zavoda.

Ovom statističkom aktivnošću će se, prema definicijama propisanim važećim EU regulativama, metodološkim uputstvima i preporukama Evrostata, prikupiti podaci o površini korištenog poljoprivrednog zemljišta, ostvarenoj sjetvi i očekivanim prinosima ranih kultura.

Svi podaci koje Zavod prikupi anketiranjem su strogo povjerljivi i koristiće se isključivo u statističke svrhe.

Republički zavod za statistiku je pozvao sva izabrana domaćinstva i poljoprivredna gazdinstva da prihvate saradnju, daju odgovore ovlaštenim anketarima Zavoda i tako doprinesu uspjehu ovih anketa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime