Istorijski duel pripao Nadalu: – Đoković zakazao u ključnim poenima

0
Spain's Rafael Nadal walks towards the baseline during his quarterfinal match against Serbia's Novak Djokovic at the French Open tennis tournament in Roland Garros stadium in Paris, France, Tuesday, May 31, 2022. (AP Photo/Christophe Ena)

PARIZ – Prvi teniser svijeta Novak Đoković zaustavljen je u četvrtfinalu Rolan Garosa.

Bolji od njega bio je “kralj šljake” Rafael Nadal sa 3:1 u setovima.

Novak je imao svoje šanse i pokazao, posebno u drugom setu, zašto je prvi na ATP listi, ali nedostatak koncentracije u ključnim poenima i mnoštvo grešaka koštali su ga plasmana u polufinale.

Trinaestostruki šampion Rolan Garosa će pohod ka novoj tituli nastaviti protiv Saše Zvereva u polufinalu.

Đoković je već u prvom gemu dopustio Nadalu da se razigra i da bude u podređenom položaju. Španac to nije odbio i potom je samo nastavio da “gazi” dok Nole nije uspevao da pronađe svoju prepoznatljivu igru.

Sve do kraja ovog perioda igre, Španac je bio taj koji je dominirao. Vrlo brzo je načinio još jedan brejk, a zatim je bez ikakvih problema priveo set kraju i poveo sa 1:0.

Ni početak drugog seta nije obećavao da će Novak uspjeti da se probudi i vrati na pravi kolosek. Nastavio je Đoković da pravi ogromne greške, a Nadal se rastrčao po cijelom terenu toliko da je stigao do 3:0 uz dva brejka prednosti.

A, onda nada za sve Đokovićeve navijače.

Šta se tada promijenilo, to verovatno zna samo Novak Đoković. Tek, najbolji teniser svijeta zaigrao je kao nikada do sada, počeo je da “šeta” Nadala i bio je u furioznoj seriji. Igrao je kao prava zvijer i redao jedan, drugi, pa i treći brejk.

Nisu to bili nimalo laki gemovi, baš naprotiv, set je potrajao skoro sat i po vremena za samo deset gemova, a jedan od njih trajao je čak 18 minuta. Ipak, Đoković ga je priveo kraju kako treba i poravnao rezultat u setovima, pa je djelovalo da je spreman da nastavi u tom maniru.

Međutim, to se nije desilo. Umjesto toga desio se veliki šok kada je Rafa već u prvom gemu trećeg seta oduzeo servis Novaku i sam počeo da diktira svoj ritam. Situacija je bila apsolutno preslikana kao u prvom setu, ponovo je Nadal u petom gemu “ugrizao” Đokovića, a na kraju mu je prepustio dva gema.

Teret je zatim prešao na Novaka, koji je bio svjestan da mora da osvoji preostala dva seta ne bi li slavio i plasirao se u polufinale Rolan Garosa. I taj zadatak započeo je na najbolji mogući način, brejkom na servis Nadala u drugom gemu. Tu prednost je potom držao na svojoj strani sve do odlučujućeg gema, onog kada je servirao za set.

Nije Nole tada iskoristio dvije set lopte, a Nadal je uzvratio brejk i doveo nas do vrhunca drame. Otišli smo u tajbrejk četvrtog seta, znajući da Đoković mora da ga dobije ne bi li produžio ovaj meč.

To se nažalost nije desilo. Đoković je dopustio Nadalu dva mini-brejka u ranoj fazi seta, poslije čega jednostavno nije bilo povratka. Uspio je Nole da naniže tri poena i spasi tri meč lopte, ali nije mogao svih pet koliko je imao Španac.

(ATV)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime