DANAS ISPLATA 100 KM POMOĆI SOCIJALNO UGROŽENIM BORCIMA

0

BANJALUKA – Radna grupa za izradu analize stanja u oblasti boračko-invalidske zaštite utvrdila je kriterijume socijalne ugroženosti za borce Vojske Republike Srpske starije od 60 godina i za njih 4.415 koji ispunjavaju uslove danas će biti izvršen obračun i isplata jednokratne pomoći od po 100 KM, rekao je predsjednik grupe Radomir Graonić.

Graonić je, nakon sastanka Radne grupe u Banjaluci, rekao da će ovom pomoći biti obuhvaćeni i svi ostali borci za koje lokalne službe za boračko-invalidsku zaštitu ažuriraju socijalnu kartu i koji ispune uslove da se nalaze u stanju socijalne ugroženosti.

On je pozvao sve borce od prve do pete kategorije koji ispunjavaju uslove socijalne ugroženosti da se jave opštinskim, odnosno gradskim službama za boračko–invalidsku zaštitu i traže da im se popuni socijalna karta.

“Ukoliko ispunjavaju ove uslove, biće obuhvaćeni načinima pomoći koje utvrdi Vlada Republike Srpske”, rekao je Graonić novinarima.

Prvi kriterijum socijalne ugroženosti, kaže Graonić, jeste da borac nema primanja veća od najniže penzije, što je u ovom momentu 242 KM, odnosno da borac sa članovima domaćinstva nema primanja veća od najniže plate u Republici Srpskoj koja iznosi 650 KM, isključujući primanja iz socijalne zaštite.

Ostali kriterijumi su, dodao je, da borac i članovi porodice s kojim živi nema više od jedne stambene jedinice uslovne za stanovanje, da nemaju poslovni prostor od čijeg rentiranja bi mogao ostvarivati prihode, da nemaju zemlju ili šumu površine veće od pet hektara, kao i da borac nije dobio podsticajna sredstava kroz programe zapošljavanja i samozapošljavanja.

Graonić je istakao da je Radna grupa dala rok od 60 dana prvostepenim organima boračko-invalidske zaštite da završe ažuriranje socijalnih karata boraca da bi Radna grupa mogla da predloži Vladi mjere trajnog rješavanja njihovog materijalnog položaja.

“Prvenstveno je cilj da im se obezbijedi materijalna pomoć na mjesečnom nivo”, rekao je Graonić.

Radna grupa danas se bavila i zaključkom Narodne skupštine Srpske kojim se traži od Vlade da omogući svim borcima VRS, koji su bili optuženi pred međunarodnim ili domaćim sudovima i odležali u pritvorskim jedinicama i kasnije pravosnažno oslobođeni, da im se za taj period uplate doprinosi za penzioni staž.

Graonić je istakao da problem u realizaciji tog zaključka predstavlja činjenica da sudovi ne objavljuju precizne podatke o tim licima, pa se ne mogu identifikovati.

“Pozivam sve naše borce koji su bili optuženi i oslobođeni optužbi da se jave u naše resorno ministarstvo kako bismo identifikovali o kome se radi i utvrdili tačan spisak lica za koja je neophodna pomoć, te kako bismo mogli da preko penzionog sistema uplatimo njima taj nedostajući staž i da bi oni ispunili uslove za odlazak u penziju”, istakao je Graonić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime