VLADA RS: ZABRANITI IZVOZ DRVNIH SORTIMENATA I ENERGENATA IZ BiH

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o potrebi uvođenja mjere privremene zabrane izvoza trupaca i energenata na bazi drveta iz BiH, a od Savjeta ministara BiH traže da se zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata i energenata za period od 90 dana s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije.

Riječ je o sortimentima i energentima na bazi drveta označenih tarifnim brojevima 4401 i 4403, te podbrojevima, prema Odluci o utvrđivanju carinske tarife za 2022. godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Oporavkom drvne industrije nakon negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona u Srpskoj je registrovano dodatno povećanje potražnje proizvoda od drveta na međunarodnom tržištu, te je neophodno da se sva raspoloživa sirovina iz javnih i privatnih šuma stavi na raspolaganje domaćim drvoprerađivačima.

“Poseban problem na tržištu nastao je usljed međunarodne krize snabdijevanja energentima zbog sukoba u Ukrajini, što je dovelo do enormne potražnje i izvoza drveta kao energenta, te značajnog povećanja cijena na domaćem i međunarodnom tržištu, usljed čega se javila nestašica energenata /ogrevnog drveta, peleta i briketa/ za potrebe snabdijevanja stanovništva u Srpskoj”, pojašnjava se u saopštenju.

S tim u vezi, a sa ciljem unapređenja razvoja drvne industrije, sprečavanja nestašice i zaštite domaćih potrošača u smislu snabdijevanja energentima na bazi drveta Savjetu ministara BiH upućuje se inicijativa za donošenje mjere privremene zabrane izvoza šumskih drvnih sortimenata i energenata na bazi drveta iz BiH na period do 90 dana.

Vlada Republike Srpske donijela je danas i Uredbu o načinu i postupku dodjele turističkih vaučera, kojom se utvrđuje način i postupak dodjele finansijskih sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske građanima Srpske za subvencionisano korišćenje ugostiteljskih usluga u ugostiteljskim objektima.

Na sjednici je donesena i odluka o odobravanju sredstava Institutu za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci u iznosu od 100.000 KM na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za razvoj eksperimentalno – edukativnih i razvojnih centara.

Vlada Srpske usvojila je i Prijedlog plana deminiranja za ovu godinu – Faza 24., kao i Listu prioritetnih zadataka za deminiranje u ovoj godini.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime