Zaharova: Dio oružja iz Ukrajine se nalazi u BiH

0
FILE - Russian Foreign Ministry spokesperson Maria Zakharova gestures as she attends Russian Foreign Minister Sergey Lavrov's annual roundup news conference in Moscow, Russia, Friday, Jan. 17, 2020. Turkey had warned Russia in advance before moving to bar Russian planes from flying to Syria over its territory, the Russian Foreign Ministry said Thursday, April 28, 2022. Zakharova, said that Turkey had asked Russia more than a month ago not to send Syria-bound planes over its territory. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

MOSKVA – Tokom jučerašnjeg brifinga ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, portparol Marija Zaharova rekla je da je Rusija zabrinuta za balkanske države koje žele biti dio NATO saveza te da se dio naoružanja za Ukrajinu nalazi i u BiH.

Na početku obraćanja Zaharova je kazala da se sve više gradova i mjesta u Ukrajini vraća mirnom životu.

Ona tvrdi da ukrajinski režim nastavlja regrutovati strane plaćenike, te da je više od 6.500 vojnika iz SAD, Velike Britanije, Izraela, Poljske, Kanade i Češke već regrutovano u inostranstvu. Osvrnula se i na dostavu oružja ukrajinskoj vojsci.

Zaharova smatra da Zapad zaboravlja da isporuke oružja Ukrajini dovode do razvoja crnog tržišta oružja, te da o tome za sada govori samo Interpol, dok ostale bezbjednosne agencije još ne komentarišu da je oružje u rukama “kriminalaca i terorista”.

“Oni razumiju kuda sve ovo vodi. Prema informacijama koje se pojavljuju u medijima, međunarodne kriminalne grupe već su razvile šeme za izvoz oružja iz Ukrajine. Nešto oružja se već nalazi u BiH, Albaniji i na Kosovu. Podsjećam da sada Zapad, SAD, i NATO u cjelini, pokazuju zabrinutost za budućnost Balkana”, kazala je tokom brifinga Zaharova.

Istakla je da Rusija razmišlja o tome kakvu će budućnost Balkan imati pod “okriljem NATO, a i od takvog naoružanja na crnom tržištu”.

Upozorila je da će oni koji isporučuju oružje Kijevu, biti odgovorni za bezbjednost svojih građana.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime