Dodik danas sa Lavrovom i Milerom, sutra sa Putinom

0

SANKT PETERBURG – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se danas u Sankt Peterburgu sastati sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i generalnim direktorom “Gasproma” Aleksejem Milerom.

On je naveo da će se sutra popodne u Sankt Peterburgu sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodik je rekao da će danas na zvaničnom otvaranju Međunarodnog ekonomskog foruma, koji počinje u 13.00 časova po lokalnom vremenu, iznijeti svoj govor.

On je izrazio zadovoljstvo što već tradicionalno dolazi na ovaj forum u Peterbugru, dodajući da je važno biti tu i čuti ljude koji su uključeni u globalna kretanja na ekonomskom, političkom i bezbjednosnom planu.

Dodik je podsjetio da je prošle godine u Rusiji razgovarano o važnim pitanjima ekonomske saradnje.

“Želim da ojačam naše dogovore od ranije, da oni imaju podršku sada i u ovakvim uslovima i da vidimo koji su modaliteti da možemo da ih realizujemo. Oni su isključivo, da ne bude nekih spekulacija u vezi sa izgradnjom gasovoda, dvije elektrane na gas, dogovor oko izgradnje solarnih panela i električne eneregije na bazi toga”, naveo je Dodik.

Dodik kaže da se želi vidjeti kako će se svijet kretati i kakvi su odnosi.

On je izrazio uvjerenje da će u Sankt Peterburgu biti završen dogovor u vezi sa gasom, te da se nada da će cijene biti iste kao i što ima Srbija.

Dodik ističe da u Rusiji znaju da BiH nije uvela sankcije Rusiji, da postoje neki pokušaji na multilateralnom planu neodgovornih ambasadora koji krše Ustav i zakone BiH da izražavaju neke svoje stavove.

On je naglasio da Srpska nije spremna da bude dio sankcija prema Rusiji.

“Ovo nije sukob u koji smo mi upleteni i ne treba da imamo nikakve konsekvence. Ne želimo da budemo ni na jednoj strani svega toga, a nekima to nije dovoljno nego bi a priori da se svrstavamo. Nas niko nije pitao kada je to počinjalo, niti nas treba pitati sada kada traje”, rekao je Dodik.

(Foto: RTRS)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime